Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Κυριακή των Βαΐων: η Έξοδος του Μεσολογγίου

Σαν σήμερα, πριν από 184 χρόνια, ξημερώνοντας Κυριακή των Βαΐων (10 Απριλίου 1826) οι ¨Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν την ηρωική έξοδό τους. Αρνούμενοι να υποταχτούν στα στίφη των Τούρκων και των Αιγυπτίων, που τους περιέκλειαν και απέκλειαν ασφυκτικά, εξαντλημένοι από την πείνα και τις αρρώστιες, έκαναν πράξη την αυτοθυσία. Κατασκεύασαν τρεις κινητές γέφυρες που στήθηκαν σε ισάριθμα σημεία. Σε αυτές μοιράστηκαν όσοι θα εξέρχονταν, ενώ όσοι δεν κατάφεραν να βγουν, με αρχηγό τον Χρήστο Καψάλη, έβαλαν φωτιά και ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη.

Ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, έγραψε την ημιτελή ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», με τους γνωστούς στίχους από το Σχεδίασμα Β':
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει.
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε, στα μάτια η μάνα μνέει.
Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ΄έχω γω στο χέρι;
Οπού συ μου ΄γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει»

Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαϊου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου. Αξίζει να επισκεφτεί ο καθένας τον Κήπο των Ηρώων με τους τάφους των αγωνιστών και το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης με ζωγραφικά έργα που απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών. Η Έξοδος, Θ.Βρυζάκη, Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, Μεσολόγγι

Ο Κήπος των Ηρώων, Μεσολόγγι

Σχετικό είναι και το κείμενο του Γιάννη Βλαχογιάννη, Η Έξοδο, που περιλαμβάνεται στο σχολικό βιβλίο της Λογοτεχνίας της Α΄ γυμνασίου. http://www.pi-schools.gr/books/gymnasio/keimena_a/math/71-88.pdf

5 σχόλια:

  1. Είναι ο Κήπος των Ηρώων.Θυμάσαι που είχαμε πει κάτι σχετικό στην τάξη. Ο πίνακας επάνω είναι στο Μουσείο. Πες στους γονείς να σας πάνε μια βολτίτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κάτω εικόνα απο που είναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κάτω εικόνα απο που είναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα "κολληματάκι" έχουν τα σχόλια...Κάτι παθαίνουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΑΑΑΑΑααααααα.........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή