Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Βιβλιοπαρουσίαση

Στα πλαίσια του μαθήματος της Λογοτεχνίας είχαμε να επιλέξουμε ένα βιβλίο και να το διαβάσουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Τα προτεινόμενα βιβλία προέρχονται από την ξένη λογοτεχνία και είναι:
- Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά (Χάριετ Μπίτσερ Στόου)
-Ο Ασπροδόντης (Τζακ Λόντον)
-Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε το γλάρο να πετάει (Λουίς Σεπούλβεδα)

Σήμερα διαβάσαμε τις πρώτες περιλήψεις:

Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά
Περίπου το 1850 σ’ ένα χωριό της Αμερικής, το Κεντάκι, ξεκινάει η ιστορία του μπαρμπα-Θωμά,, του Τζορτζ, της Ελίζας και των άλλων σκλάβων που ήθελαν να ζήσουν ελεύθεροι. Η ζωή τους μέσα στις βαμβακοφυτίες ήταν δύσκολη. Ο κύριος Σέλμπι είχε χρέη και πούλησε τον μπαρμπα-Θωμά. Περνούσε καλά στην οικογένεια που τον πήρε, ώσπου πέθανε το αφεντικό και η κόρη του αφεντικού του. Ύστερα πουλήθηκε και δούλευε στα κτήματα του κυρίου Λέγκρι, μέχρι που ήρθε ο γιος του κυρίου Σέλμπι και τον πήρε. Στο τέλος, ο μπαρμπα-Θωμάς πεθαίνει και δεν μπορεί να ξαναδεί την οικογένειά του.(Μαρία Μαργ., Α1)
Ο Ασπροδόντης
Το μυθιστόρημα του Ασπροδόντη είναι ένα μυθιστόρημα δράσης με ένα λύκο που μικρός είχε απομακρυνθεί από την αγέλη του. Στην αρχή τον είχε αιχμαλωτίσει ένας κακός άνθρωπος που πλήρωνε και έβαζε τον Ασπροδόντη να παλεύει με άλλα σκυλιά. Ο Σμιθ, ένας φιλόζωος άνθρωπος, έμαθε για τις κυνομαχίες και τον έκλεισε στη φυλακή. Μετά ανέλαβε αυτός τον Ασπροδόντη, τον εξημέρωσε και τον πρόσεχε με όλη του την φροντίδα. (Χρήστος Γκ., Α1)

Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε το γλάρο να πετάει
Μια φορά ήταν ένας γλάρος, η Κεγκά, που πολύ σύντομα θα γεννούσε ένα υπέροχο γλαρόνι. Η Κεγκά εκεί που ταξίδευε έπεσε σε μια πετρελαιοκηλίδα. Έπειτα σηκώθηκε και πέταξε μέχρι το μπαλκόνι ενός γάτου πελώριου, μαύρου και χοντρού. Η Κεγκά, επειδή ήξερε ότι θα πεθάνει, ζήτησε από το γάτο να της υποσχεθεί τρια πράγματα. Ο γάτος πράγματι έκανε έτσι: δεν έφαγε το αυγό, κατάφερε να μεγλώσει το γλαρόνι και να το μάθει να πετάει. (Ματίνα Φιλ., Α2)

13 σχόλια:

  1. Καταπληκτικές περιλήψεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένουμε και άλλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κυρία, έκανα καταλάθος την περίληψη στην λογοτεχνία...ενώ έχουμε γλώσσα. θα την φέρω αύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σας, παιδιά! Πολύ όμορφη δουλειά!

    Τώρα προσεγγίζουμε, στα Κείμενα, την "Ιστορία ενός γάτου που έμαθε το γλάρο να πετάει" και είναι, όντως, ένα ξεχωριστό βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ego kiria tha sas fero ton magiko kipo!!!!!!!!!!!!!!to kserete;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι πολυ ομορφη και καταπληκτικη δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ κυρία έγραψα για την ιστορία ενος γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ 8Α ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Η ΣΤΕΣ Ε3ΕΤΑΣΙΣ.....ΟΝΤΟΣ ΕΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟΝ ΩΡΑΙΟ??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπορειτε να μου δωσετε περιληψη μονο το μαυρο κυμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μου παιδί, δε θα σε βοηθήσω έτσι...Λίγη ωρα μόνο χρειάζεται να το διαβάσεις και να γράψεις σε 10 γραμμές τα βασικά σημεία. Προσπάθησε...Πρέπει να παιδευτείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή