Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

«Γονείς, μεγάλη προσοχή στον ύπνο των παιδιών»

Η διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Σάσεξ, Σούζαν Μόργκαν, έστειλε επιστολή προς τους γονείς των μαθητών της, με την οποία τους προτρέπει να βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο νωρίτερα.
«Η έλλειψη ύπνου λειτουργεί σωρευτικά και είναι πολύ δύσκολο να κινήσουμε το ενδιαφέρον τους για μάθηση όταν “κουτουλάνε” στις 12 το μεσημέρι. Καθώς όλο και περισσότερα έχουν τηλεοράσεις στο δωμάτιό τους, διαπιστώνουμε ότι κάποια βλέπουν τηλεόραση μέχρι αργά. Σας ζητούμε να ελέγχετε τη χρήση τηλεόρασης και online παιχνιδιών και να διασφαλίζετε ότι οι συσκευές κλείνουν μια λογική ώρα. Κατανοώ τα προβλήματα των γονέων, καθώς έχω δώσει και εγώ πολλές μάχες με τα παιδιά μου. Δεν πρόκειται να σας πουν ευχαριστώ τώρα, θα σας πουν όμως αργότερα», έγραψε η Μόργκαν.Η Βρετανίδα διευθύντρια είπε ότι οι μαθητές του δημοτικού, κυρίως των τελευταίων τάξεων, «έχουν εμμονή με διαφόρων ειδών παιχνίδια στους υπολογιστές». «Κάποιοι παραδέχονται ότι παίζουν παιχνίδια μέχρι αργά το βράδυ, εξ ου και τα κουρασμένα βλέμματα με τα οποία μας χαιρετούν κάθε πρωί».
Κάθε ηλικία έχει τις δικές της απαιτήσεις στον τομέα του ύπνου. Τα βρέφη ώς δύο ετών πρέπει να κοιμούνται 14 ώρες την ημέρα. Αυτό συχνά χωρίζεται σε δίωρο μεσημεριανό ύπνο και 12ωρο βραδινό. Στις ηλικίες τριών ώς έξι ετών τα παιδιά χρειάζονται δώδεκα ώρες ύπνο το εικοσιτετράωρο. Αν ένας γονέας δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πότε έχει έρθει η ώρα για ύπνο, συνήθως του το υπενθυμίζει το παιδί, ουρλιάζοντας «δεν είμαι κουρασμένος» και γρονθοκοπώντας τον γονέα στο πρόσωπο. Οι ηλικίες επτά ώς 12 ετών χρειάζονται 10 ώς 11 ώρες ύπνου, ενώ οι έφηβοι από 12 ώς 18 ετών χρειάζονται 8 ώς 9 ώρες ύπνου. Κάποιοι γονείς θεωρούν περίεργο το ότι οι έφηβοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο από τα μικρότερα παιδιά, αφού οι έφηβοι συνήθως ξυπνούν μόνο με μπουγέλο ή άλλες ανορθόδοξες τακτικές. Η μόνη εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι λειτουργούν σαν γάτες που τις νύχτες τριγυρίζουν και ανακατεύουν σκουπιδοτενεκέδες. Ομως μην ανησυχείτε. Η γάτα σας είναι μια χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου