Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

100 χρόνια από τη γέννηση του Ζακ-Υβ Κουστώ

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν στις 11 Ιουνίου από τη γέννηση του θρυλικού εξερευνητή των ωκεανών Ζακ-Υβ Κουστώ, του οποίου τα ντοκιμαντέρ ανέδειξαν το βαθύ γαλάζιο και συνεπήραν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Του χρόνου, το πνεύμα του θα μπορούσε να επιβιβαστεί ξανά στο ιστορικό σκάφος Καλυψώ που επισκευάζεται τώρα στη Γαλλία.
Για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του εξερευνητή, η Εταιρεία Κουστώ και η χήρα του θαλασσοπόρου, Φρανσίν Κουστώ, διοργανώνουν μια αποστολή σε τρία θαλάσσια πάρκα της Μεσογείου, σε συνεργασία με το National Geographic.Στόχος είναι να καταγραφούν τυχόν αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον από την επίσκεψη του Κουστώ στην περιοχή τη δεκαετία του 1940. Επικεφαλής της νέας αποστολής ανέλαβε ο γιος του Ζακ-Υβ Κουστώ, Πιέρ.
Στο μεταξύ, η «Καλυψώ» επισκευάζεται σε ναυπηγείο της Βρετάνης με την προοπτική να επιστρέψει στη δράση το Μάιο του 2011, εφόσον εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.Το σκάφος ναυπηγήθηκε το 1943 και ξεκίνησε την καριέρα του ως ναρκαλιευτικό του βρετανικού ναυτικού. Αργότερα αγοράστηκε από τον Ιρλανδό εκατομμυριούχο Τόμας Λόελ Γκίνες (της οικογένειας με τις ομώνυμες μπίρες), ο οποίος πλήρωσε για την ανακατασκευή του σκάφους με βάση τις προδιαγραφές του Κουστώ και το νοίκιασε στον εξερευνητή αντί του συμβολικού ποσού του ενός γαλλικού φράγκου τον χρόνο.Ένα χρόνο πριν από το θάνατο του Κουστώ το 1997, το πλοίο εμβολίστηκε από μια φορτηγίδα στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και παρέμεινε βυθισμένο επί τρεις εβδομάδες πριν ανασυρθεί και ρυμουλκηθεί τελικά πίσω στη Γαλλία.«Η Καλυψώ είναι ο πύργος του Άιφελ των ωκεανών» δήλωσε η Φρανσίν Κουστώ για το εμβληματικό πλοίο.Το ανακατασκευασμένο σκάφος θα μπορούσε να αναλάβει εκπαιδευτικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Εταιρεία Κουστώ θα πρέπει να εξασφαλίσει ακόμα 4 εκατ. δολάρια για να ολοκληρώσει τις επισκευές.
Ο Ζακ Υβ Κουστώ γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1910 στο Σαν Αντρέ ντε Κουμπζάκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας και πέθανε στις 25 Ιουνίου 1997.Εκτός από ωκεανογράφος και κινηματογραφιστής, ήταν και συγγραφέας με εκατομμύρια αναγνώστες. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την τηλεοπτική σειρά Ο Υποβρύχιος Κόσμος του Ζακ Κουστώ τις δεκαετίες του 1960 και 1970.Το 1936 εφηύρε τη μάσκα κατάδυσης και το 1943 δημιούργησε την πρώτη στολή αυτόνομης κατάδυσης σε συνεργασία με τον Γάλλο μηχανικό Εμίλ Γκανιάν.




1 σχόλιο: