Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Διδακτικό σενάριο στην Ιστορία Α΄ Γυμνασίου

Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης της επιμόρφωσης Φιλολόγων επιπέδου Β΄ εφαρμόστηκε ένα διδακτικό σενάριο στο μάθημα της Ιστορίας Α΄ Γυμνασίου, το οποίο αφορά την ενότητα "Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ.): Η τέχνη". Μέρος του σεναρίου αποτελούν τα παρακάτω φύλλα εργασίας που δημιουργήθηκαν από τη φιλόλογο Φοίβη Παπαγεωργίου και εκπονήθηκαν από τους μαθητές του Α1 Γυμνασίου Φιλιατών.

Αρχαία Ιστορία

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ο αγρότης και το μουλάρι του

πηγή: άγκυρα
Ήταν κάποτε ένας αγρότης που είχε ένα γέρικο μουλάρι. Το μουλάρι μια μέρα έπεσε μέσα στο πηγάδι του αγρότη. Ο αγρότης άκουγε το μουλάρι να χλιμιντρίζει απελπισμένο μέσα από το πηγάδι. Αφού εξέτασε προσεκτικά την κατάσταση, ο αγρότης λυπήθηκε το μουλάρι και αφού δεν έβρισκε τρόπο να το ανασύρει στην επιφάνεια, κάλεσε τους γείτονες και τους ζήτησε να τον βοηθήσουν και να γεμίσουν με χώμα το πηγάδι για να θαφτεί ζωντανό το γέρικο μουλάρι, αφού δεν υπήρχε τρόπος να το βγάλουν από εκεί ζωντανό.
Αρχικά, το μουλάρι έπαθε υστερία, βλέποντας να γεμίζουν με χώμα το πηγάδι. Αλλά στη συνέχεια, καθώς ο αγρότης και οι γείτονές του έριχναν φτυαριές με χώμα πάνω του, μια σκέψη πέρασε από το μυαλό του. Σκέφτηκε πως, κάθε φορά που έπεφτε μια φτυαριά χώμα στην πλάτη του, θα την τίναζε και θα πατούσε πάνω της για να ανέβει πιο ψηλά.
Αυτό έκανε, φτυαριά τη φτυαριά. «Τίναζε το χώμα από πάνω σου και ανέβαινε πιο ψηλά... τίναζε το χώμα από πάνω σου και ανέβαινε πιο ψηλά!», συνέχιζε να επαναλαμβάνει στον εαυτό του. Δεν το ένοιαζε πόσο πονούσαν οι φτυαριές με το χώμα που έπεφταν στην πλάτη του ή πόσο απελπιστική φαινόταν η κατάσταση. Το γέρικο μουλάρι πολέμησε τον πανικό του και απλά συνέχιζε να ΤΙΝΑΖΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΙΟ ΨΗΛΑ!
Έτσι, δεν άργησε το γέρικο μουλάρι καταβεβλημένο και εξουθενωμένο, να βγει από το στόμιο του πηγαδιού θριαμβευτικά!!! Αυτό που φάνηκε πως θα το έθαβε, ουσιαστικά το βοήθησε...
Επομένως, πολλές δυσκολίες που φαντάζουν αξεπέραστες, όταν τις αντμετωπίζουμε, μπορούν να μας ωφελήσουν και να μας διδάξουν...

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Διδακτικό σενάριο στη Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου

Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης της επιμόρφωσης Φιλολόγων επιπέδου Β΄ εφαρμόστηκε ένα διδακτικό σενάριο στο μάθημα της Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου, το οποίο αφορά το κείμενο "Ταξίδι χωρίς επιστροφή" της Διδώς Σωτηρίου. Μέρος του σεναρίου αποτελούν τα παρακάτω φύλλα εργασίας που εκπονήθηκαν από τους μαθητές του Α1 και Α2 Γυμνασίου Γαρδικίου.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α2
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α1

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Πρόσφυγας σημαίνει....

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα)
Wordle: prosfygas

Wordle: prosfygia

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εργασίας των μαθητών του Α1 και Α2 Γυμνασίου Γαρδικίου στα πλαίσια του μαθήματος της Λογοτεχνίας. Αποτελούν μέρος του διδακτικού σεναρίου στο κείμενο "Ταξίδι χωρίς επιστροφή" (Διδώ Σωτηρίου) που θα δημοσιευτεί σύντομα στο ιστολόγιό μας.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημιούργησε ένα ψηφιακό παιχνίδι που ονομάζεται “Ταξίδι φυγής” . Είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης βασισμένο στην πραγματικότητα. Ένα παιχνίδι για το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ένας νεαρός πρόσφυγας ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του και αντιμετωπίζει μία σειρά από δυσκολίες και διλήμματα τόσο κατά τη διάρκεια της φυγής όσο και κατά την άφιξή του στη χώρα ασύλου.
Το παιχνίδι απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 13 μέχρι 16 ετών. Με αυτόν το βιωματικό τρόπο, οι μαθητές ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας.
Οι μαθητές επισκέπτονται τον δικτυακό τόπο του παιχνιδιού και επιλέγουν να παίξουν με έναν από τους δύο τρόπους που τους ζητείται (άνοιξε σε μεγάλο παράθυρο ή άνοιξε σε αυτό το παράθυρο). Κάνουν κλικ στο παίξε, συμπληρώνουν τα όνοματά τους στο αντίστοιχο πλαίσιο και επιλέγουν το βελάκι “όχι θα παίξω χωρίς εγγραφή”.
(Ευχαριστούμε πολύ τη φιλόλογο κα Στάμου Ευαγγελία που με το ανήσυχο πνεύμα της εντόπισε αυτό το εντυπωσιακό παιχνίδι!)

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Αποχαιρετώντας τη Γ΄ Γυμνασίου (2009-2010)...

...με ένα βίντεο γεμάτο αναμνήσεις...


...και μ' ένα ποίημα γεμάτο ευχές...
.
Ό,τι έχεις μέσα σου παιδιάτικο
σα θησαυρό να το φυλάξεις,
τους λογισμούς, τους πόθους σου άλλαξε,
μα αυτό ποτέ να μην το αλλάξεις.
.
Όποτε της ζωής τα ψεύτικα
κι ασχημα σφίγγουν την καρδιά σου,
μέσα σε ό,τι φύλαξες παιδιάτικο
θα βρεις την παρηγοριά σου.
(Γ.Δροσίνης)

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Διαδραστικοί πίνακες στη Β΄ Γυμνασίου

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Υπ. Παιδείας ΔΒΜΘ), στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το Ψηφιακό Σχολείο, θα προχωρήσει στην κατεύθυνση της υλοποίησης των απαιτούμενων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών δικτύων και του εξοπλισμού των σχολικώνμονάδων. Σύμφωνα με το σχέδιο, το Υπ. Παιδείας ΔΒΜΘ θα προχωρήσει πιλοτικά στην εγκατάσταση Διαδραστικών Συστημάτων Διδασκαλίας στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου. Στη συνέχεια, και μετά από αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής, σχεδιάζεται η εγκατάσταση των Διαδραστικών Συστημάτων σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας. Για το λόγο αυτό, ζητείται η συμπλήρωση ορισμένων στοιχείων, από όσες σχολικές μονάδες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2010.
Η προμήθεια και εγκατάσταση των Διαδραστικών Συστημάτων Διδασκαλίας και των επιμέρους στοιχείων τους (Η/Υ, βιντεοπροβολέα, πάνελ/πίνακα, λογισμικό) καθώς και του τοπικού δικτύου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από τις Σχολικές Επιτροπές, με χρηματοδότηση από το ΕΠ Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής θα αναλάβει την υποστήριξη των διαδικασιών ένταξης στο πρόγραμμα και της προμήθειας για τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετέχουν.
Μπορείτε, αγαπητά παιδιά, να πάρετε μια γεύση από τη λειτουργία του ενός τέτοιου πίνακα. Μας περιμένει μια ενδιαφέρουσα σχολική χρονιά!

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

100 χρόνια από τη γέννηση του Ζακ-Υβ Κουστώ

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν στις 11 Ιουνίου από τη γέννηση του θρυλικού εξερευνητή των ωκεανών Ζακ-Υβ Κουστώ, του οποίου τα ντοκιμαντέρ ανέδειξαν το βαθύ γαλάζιο και συνεπήραν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Του χρόνου, το πνεύμα του θα μπορούσε να επιβιβαστεί ξανά στο ιστορικό σκάφος Καλυψώ που επισκευάζεται τώρα στη Γαλλία.
Για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του εξερευνητή, η Εταιρεία Κουστώ και η χήρα του θαλασσοπόρου, Φρανσίν Κουστώ, διοργανώνουν μια αποστολή σε τρία θαλάσσια πάρκα της Μεσογείου, σε συνεργασία με το National Geographic.Στόχος είναι να καταγραφούν τυχόν αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον από την επίσκεψη του Κουστώ στην περιοχή τη δεκαετία του 1940. Επικεφαλής της νέας αποστολής ανέλαβε ο γιος του Ζακ-Υβ Κουστώ, Πιέρ.
Στο μεταξύ, η «Καλυψώ» επισκευάζεται σε ναυπηγείο της Βρετάνης με την προοπτική να επιστρέψει στη δράση το Μάιο του 2011, εφόσον εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.Το σκάφος ναυπηγήθηκε το 1943 και ξεκίνησε την καριέρα του ως ναρκαλιευτικό του βρετανικού ναυτικού. Αργότερα αγοράστηκε από τον Ιρλανδό εκατομμυριούχο Τόμας Λόελ Γκίνες (της οικογένειας με τις ομώνυμες μπίρες), ο οποίος πλήρωσε για την ανακατασκευή του σκάφους με βάση τις προδιαγραφές του Κουστώ και το νοίκιασε στον εξερευνητή αντί του συμβολικού ποσού του ενός γαλλικού φράγκου τον χρόνο.Ένα χρόνο πριν από το θάνατο του Κουστώ το 1997, το πλοίο εμβολίστηκε από μια φορτηγίδα στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και παρέμεινε βυθισμένο επί τρεις εβδομάδες πριν ανασυρθεί και ρυμουλκηθεί τελικά πίσω στη Γαλλία.«Η Καλυψώ είναι ο πύργος του Άιφελ των ωκεανών» δήλωσε η Φρανσίν Κουστώ για το εμβληματικό πλοίο.Το ανακατασκευασμένο σκάφος θα μπορούσε να αναλάβει εκπαιδευτικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Εταιρεία Κουστώ θα πρέπει να εξασφαλίσει ακόμα 4 εκατ. δολάρια για να ολοκληρώσει τις επισκευές.
Ο Ζακ Υβ Κουστώ γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1910 στο Σαν Αντρέ ντε Κουμπζάκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας και πέθανε στις 25 Ιουνίου 1997.Εκτός από ωκεανογράφος και κινηματογραφιστής, ήταν και συγγραφέας με εκατομμύρια αναγνώστες. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την τηλεοπτική σειρά Ο Υποβρύχιος Κόσμος του Ζακ Κουστώ τις δεκαετίες του 1960 και 1970.Το 1936 εφηύρε τη μάσκα κατάδυσης και το 1943 δημιούργησε την πρώτη στολή αυτόνομης κατάδυσης σε συνεργασία με τον Γάλλο μηχανικό Εμίλ Γκανιάν.




Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Στα παιδιά όλου του κόσμου, που είναι η χαρά μας και η ελπίδα μας, αφιερώνουμε το παρακάτω διασκευασμένο τραγούδι από την περίφημη παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου με την ευχή να βρούνε την ΑΓΑΠΗ.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Άνοιξαν τηλεσχολείο στην Ψέριμο!

πηγή: TA NEA
«Το πρωί βόσκω τα κατσίκια και τα πρόβατα, αλλά το απόγευμα θα πηγαίνω στο σχολείο για να μπορέσω να συνεχίσω τα μαθήματά μου», λέει ο 14χρονος βοσκός Παντελής Μαύρος που ζει στην Ψέριμο μαζί με τους άλλους 30 κατοίκους του νησιού. Μόνο που στο σχολείο δεν θα υπάρχουν καθηγητές αλλά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπου μέσω Ιντερνετ εκπαιδευτικοί από την Κάλυμνο θα παραδίδουν μαθήματα όχι μόνο στον Παντελή αλλά και στις αδελφές του, τη 15χρονη Σεβαστή και τη 13χρονη Αννα, και σε άλλους κατοίκους!...
Ηδη ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρέθηκε στην Ψέριμο και εγκατέστησε το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σχολείο. Παράλληλα έκανε τα πρώτα μαθήματα για τον χειρισμό τους στα τρία αδέλφια, στην Κατερίνα Λαζαρή, 24 χρονών, στην ιδιοκτήτρια ταβέρνας Αννα Σαρούκου-Τηλιακού, 30 χρονών, στη μαγείρισσα Ειρήνη Κατσίνη, 33 χρονών, και στη 10χρονη Καλλιόπη Τηλιακού που είναι το μικρότερο παιδί στην Ψέριμο.
«Δυσκολεύομαι, αλλά θα τα καταφέρω», είπε στα «ΝΕΑ» ο Παντελής Μαύρος που τελείωσε το δημοτικό στην Ψέριμο, αλλά δεν πήγε στην Κάλυμνο για να συνεχίσει τις σπουδές του αφού «έπρεπε να παραμείνω στο νησί για να βλέπω τα κατσίκια και τα πρόβατα της οικογένειας».
Το ίδιο και η μικρότερη αδελφή του Αννα που ήταν και η τελευταία μαθήτρια του δημοτικού, το οποίο έκλεισε πέρυσι. «Το όνειρό μου ήταν να συνεχίσω τις σπουδές μου στο γυμνάσιο, αλλά δυστυχώς οι ανάγκες της οικογένειάς μου δεν μου επέτρεψαν να πάω στην Κάλυμνο», λέει η τελευταία μαθήτρια του δημοτικού σχολείου στην Ψέριμο Αννα Μαύρου, που τώρα είναι ευτυχισμένη καθώς θυμάται τα λόγια της τελευταίας δασκάλας της, Χαράς Αγγελέτου, η οποία πριν φύγει έλεγε ότι «με την Αννα προσπαθούσαμε να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε νοερά. Δεν αποζητούσαμε εξωτικούς προορισμούς ή παραδεισένιες διαδρομές. Το μόνο που αποζητούσαμε στα φανταστικά μας ταξίδια ήταν η παρέα»! Ισως τώρα η Αννα, μαζί με τα αδέλφια της και τους λιγοστούς κατοίκους της Ψερίμου να μπορέσουν με τη νέα τεχνολογία να αποκτήσουν φίλους σε όλο τον κόσμο, που θα τους κάνουν παρέα τις ατέλειωτες ώρες μοναξιάς στο νησάκι τους.
Οι λίγοι μαθητές του μικρού νησιού στα Δωδεκάνησα μετά το δημοτικό δεν πήγαιναν στο γυμνάσιο, αφού έπρεπε να μετακομίσουν στη γειτονική Κάλυμνο.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Scorpions: Wind of change

Με την ευκαιρία της συναυλίας των Scorpions στα Γιάννενα σήμερα, 5/6/2010, θυμηθήκαμε ένα αγαπημένο και πασίγνωστο τραγούδι, το οποίο συνδέεται και με την ταινία κινουμένων σχεδίων Lion King. Πρόκειται για το Wind of change.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Βίντεο με χιουμοριστικά σκίτσα από τη WWF και μερικές γελοιογραφίες που δείχνουν με απλό και πολύ παραστατικό τρόπο τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το αφιέρωμα στη σημερινή ημέρα από την dreamteamk9. Υπάρχουν υπέροχες παρουσιάσεις και βίντεο!

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η μία στις τέσσερις αγγλικές λέξεις είναι ελληνική!!!

πηγή: δευτεροβάθμια διεύθυνση Φθιώτιδας

Στην έκδοση του Μαρτίου για τους επισκέπτες του Hellenic Eagle On Line Magazine του www.apodimos.com σας παρουσιάζουμε μια «Έρευνα του συγγραφέα Αριστείδη Κωνσταντινίδη που αποδεικνύει το μέγεθος του δανεισμού λέξεων από την ελληνική γλώσσα»
«Η ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!!»
150.000 και πλέον ελληνικές λέξεις περιέχει η αγγλική γλώσσα και η διεθνής επιστημονική ορολογία. Η μια στις τέσσερις αγγλικές λέξεις είναι ελληνική. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μοναδική εργασία του συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη κ. Αριστείδη Κωνσταντινίδη, που κράτησε 28 χρόνια και ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Αθηνών, αφήνοντας άναυδους επιστήμονες και ακροατήριο. Το λεξικογραφικό ενδιαφέρον, είναι τέτοιο, που αποδεικνύει ότι η ελληνική γλώσσα, είναι η γλώσσα των επιστημών και της λόγιας έκφρασης, στην αγγλική γλώσσα. Μέχρι το 1991 όπως τόνισε ο κος Κωνσταντινίδης υπήρχαν δύο μόνο εργασίες για την επίδραση της ελληνικής γλώσσας στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο: η μια για την γαλλική γλώσσα με 1250 ελληνικές ρίζες και η άλλη για τη γερμανική με 1450 λέξεις, πράγμα φτωχό για τον πλούτο της ελληνικής. Σήμερα, η αγγλική γλώσσα έχει λέξεις από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Ηρόδοτο, τον Ιπποκράτη, το Θουκυδίδη, το Γαληνό.
Γιατί όμως η κοσμοκράτειρα Αγγλία με τις τόσες κατακτήσεις διάλεξε την ελληνική για τους δανεισμούς της;
Ο πρώτος λόγος
είναι ο πλούτος των ρημάτων μας που παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξεις μεταξύ πολλών συνωνύμων για να εκφραστείς με επάρκεια και εννοιολογική ακρίβεια. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε οι Αμερικανοί όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυριολεξίας δηλαδή «οι Έλληνες έχουν τη λέξη για αυτό».
Δεύτερο στοιχείο είναι η πλαστικότητα των λέξεων από τις οποίες μπορούν να βγουν πολλά παράγωγα. Τα 394 λήμματα της ιατρικής ορολογίας, δημιουργούν 17000 παράγωγα. Ο Λαβουαζιέ, χρησιμοποίησε την ελληνική, για να δώσει ονομασία σε χημικά στοιχεία, όπως το χλώριο.
Τρίτο στοιχείο είναι η μαγεία της ιστορίας, και της ετυμολογίας της. Συχνά πίσω από μια λέξη, κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία. Όπως στη λέξη λακωνικός, κρύβεται όλη η απλότητα της ζωής των σπαρτιατών.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα και να έχει μείνει πίσω σε πολλούς τομείς, η γλώσσα της όμως έχει ακολουθήσει τη δική της δυναμική πορεία, έχει διεισδύσει σε πολλές γλώσσες. Να είμαστε περήφανοι για τον ανεκτίμητο θησαυρό μας και να το καταλάβουν αυτό και τα παιδιά μας.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010