Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Παχυσαρκία και διαδίκτυο

• Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για την δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής της πλειοψηφίας των Ελληνόπουλων. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το 2010 είναι άκρως ανησυχητικά και θέτουν κυρίως τους γονείς προ των ευθυνών τους, όσον αφορά την υγεία των παιδιών τους, ψυχολογική και σωματική.
Η λάθος διατροφή, που έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση παχύσαρκων νέων, η νευρική ανορεξία – κυρίως στις κοπέλες – αλλά και ο εθισμός στο διαδίκτυο, περισσότερο στα παιδιά της επαρχίας, δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε πόσο μεγάλο βαθμό έχουν αλλάξει οι συνήθειες των νέων μας και φυσικά καταδεικνύουν την έλλειψη ενημέρωσης από μικρή ηλικία, είτε από τους γονείς, είτε από το σχολείο.
«H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας», τόνισε χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κ. Ευάγγελος Μενενάκος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας, προέκυψε ότι το 26% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών ηλικίας 6–17 ετών είναι υπέρβαρα.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ…
Αλλά και η έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» - όπως την παρουσιάζει η Παναγιώτα Καρλατήρα στο protothema.gr - είναι άκρως κατατοπιστική.
• Όσον αφορά τη σωματική υγεία έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ένας στους τρεις παχύσαρκους εφήβους (32,7%) έχει αυξημένη πίεση και μάλιστα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε υπερτασικούς ενήλικες.
• Το 23% των εφήβων έχουν αυξημένο επίπεδο LDL χοληστερόλης. Υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων βρέθηκε σε ποσοστό 12,6% των παχύσαρκων και 5,2% των υπέρβαρων εφήβων.
• Το 62,2% των παχύσαρκων και το 32,6% των υπέρβαρων εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι το βασικό χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
• Τέλος,  υψηλή τιμή ουρικού οξέος -οδηγεί σε ουρική αρθρίτιδα και προκαλεί πέτρα στα νεφρά-  βρέθηκε σε ποσοστό 26,3% των παχύσαρκων και  12,0% των υπέρβαρων εφήβων.

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Όσον αφορά τώρα την άλλη πλευρά, την νευρική ανορεξία, αυτή η ασθένεια έχει πλέον καταστεί … επιδημία. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα κορίτσια. Η συχνότητα είναι δεκαπλάσια στα κορίτσια έναντι των αγοριών, παρουσιάζοντας έξαρση σε δύο ηλικίες, στα 14 και 18 χρόνια.

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Κατά την πανελλαδική μελέτη του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού»  για τους νέους και το Ίντερνετ, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:
• Το 2,4% των εφήβων 15-16 ετών παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση και το 19,1% οριακή χρήση, που δυνητικά στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης.
•Το ποσοστό των εφήβων με εξάρτηση  από το Ίντερνετ ήταν μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις, σε σύγκριση με την Αττική (3,4% έναντι 1,3%).
• Δεν διαπιστώθηκε διαφοροποίηση που να σχετίζεται με το φύλο και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν πλέον τον πρώτο σε συχνότητα λόγο που οι εξαρτημένοι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν τα online παιχνίδια.
• Από το σύνολο των εφήβων 63,7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους, ενώ το 18,5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου