Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μετά την τραγωδία, επιστροφή στις θεμελιώδεις αξίες της Ιαπωνίας

Ο σεισμός και το τσουνάμι που συγκλόνισαν την Ιαπωνία και στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους τον περασμένο Μάρτιο έχουν ξαναγεννήσει αρχαίες, ιαπωνικές αξίες που ορισμένοι λένε ότι είχαν ξεχαστεί εδώ και χρόνια.

«Ο σεισμός έδωσε πνοή σε θεμελιώδεις αξίες στην ιαπωνική κοινωνία που είχαν χαθεί μέσα στα χρόνια της οικονομικής ευημερίας», είπε η Ατσούκο Σάνο, σχεδιάστρια κοσμημάτων και ιδρύτρια της AS Collection.

Για την κ. Σάνο, που βρισκόταν στο Τόκιο στις 11 Μαρτίου του 2011, το γεγονός ότι ο σεισμός ταρακούνησε τη ζωή της αποτέλεσε σημάδι αναγέννησης. Για πολλούς Ιάπωνες, o άμεσος αντίκτυπος της καταστροφής ήταν σαν μια μνημειώδης ήττα. Κι όμως, από τότε η χώρα παρατηρεί μια επιστροφή στις αξίες της γαλήνης, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, που η κ. Σάνο λέει ότι ανέκαθεν αποτελούσε χαρακτηριστικό της Ιαπωνίας και κληρονομιά της κουλτούρας των σαμουράι.

«Σήμερα πολλοί Ιάπωνες συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ή κεκτημένο», είπε η κ. Σάνο που γεννήθηκε στο Τόκιο.

Τον περασμένο Μάιο ταξίδεψε στο Μπουτάν, σε αναζήτηση πνευματικών απαντήσεων και νέων πηγών έμπνευσης. «Στην κλίμακα ευτυχίας στον κόσμο, το Μπουτάν βρισκόταν στην πρώτη θέση, ακόμη κι αν οι άνθρωποί του έχουν λίγα υλικά αγαθά στην κατοχή τους», είπε, αναφερόμενη σε παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε το 2006 το περιοδικό Businessweek και χαρακτήριζε το Μπουτάν ως «την πιο χαρούμενη χώρα στην Ασία και όγδοη στην κατάταξη των πιο χαρούμενων χωρών στον κόσμο».


«Είδα ότι άνθρωποι σε σημεία του Μπουτάν περιόρισαν εθελοντικά τη χρήση ηλεκτρισμού για να επιτρέψουν σε ένα μεταναστευτικό πουλί να αναπαραχθεί στην περιοχή», είπε. «Κατάλαβα ότι μπορείς να ζήσεις με λιγότερες ανέσεις και να είσαι ευτυχισμένος, και αυτό είναι που βλέπω τώρα στην Ιαπωνία», πρόσθεσε.

Από εκείνο το ταξίδι, η κ. Σάνο επέστρεψε με μια ηρεμία που ενέπνευσε τη δουλειά της και εμφανίστηκε στη φόρμα οργανικών σχημάτων. «Ηθελα τα κοσμήματά μου να αποπνέουν αυτό που δεν είναι ορατό στο μάτι, όπως η γαλήνη και η ηθική», είπε. Η συλλογή RIN που λάνσαρε τον περασμένο Ιούλιο ήταν εμπνευσμένη από το πνεύμα των σαμουράι και την αναγέννηση των παραδόσεων των βουδιστών στην Ιαπωνία. Η συλλογή έχει μια οξυδερκή, ανδροπρεπή διάσταση και μια ασιατική ευαισθησία. Τα κομμάτια εκθέτουν μια ισορροπημένη ασυμμετρία στα σχέδια των δαχτυλιδιών, των βραχιολιών και των καρφιτσών, με αναφορά στα κινέζικα ιδεογράμματα.

Οταν λάνσαρε την επωνυμία της το 2001, σχεδίαζε κοσμήματα για γυναίκες. Μια δεκαετία μετά, το στυλ της αποδίδει τόσο την ιστορία, όσο και τις αλλαγές στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Ιαπωνία.

«Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα κομμάτι που θα εκφράζει τη δύναμη που πηγάζει από το ένστικτο για επιβίωση», είπε. Και πρόσθεσε: «Θα είναι δυνατό και μαζί βίαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου