Ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού" η 15η Οκτωβρίου. Ημέρα για να μας θυμίσει τους συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα όρασης, που επιθυμούν το αυτονόητο δηλαδή το δικαίωμα μιας πιο ανεξάρτητης διαβίωσης, το δικαίωμα μιας χωρίς προβλήματα μετακίνησής τους.
Το κίνημα του «Λευκού Μπαστονιού» ξεκίνησε μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1918) από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover. Είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των τυφλών βετεράνων του πολέμου. Στόχος του κινήματος υπήρξε η αποκατάσταση και επανένταξη όσων τυφλώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το 1930, στο Παρίσι, η Guilly d'Herbemont είχε την ιδέα να εξοπλιστούν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης με ένα λευκό μπαστούνι ως σύμβολο προστασίας και αναγνώρισης.νΗ ιδέα της έγινε πραγματικότητα στις 7 Φεβρουαρίου 1931, όταν και παραδόθηκαν από την ίδια τα πρώτα λευκά μπαστούνια σε οργανώσεις τυφλών. Έτσι καθιερώθηκε το λευκό μπαστούνι ως σύμβολο των τυφλών ατόμων.
Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν το 1969 την 15η Οκτωβρίου ως ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού».
Είναι μόλις 2 ετών. Γεννήθηκε τυφλός. Κι όμως χειρίζεται επιδέξια το λευκό μπαστούνι μπερδεύοντας όσους τον βλέπουν και δεν τον ξέρουν αφού θεωρούν ότι το λευκό μπαστούνι που κρατάει είναι παιχνίδι!
Ο μικρός Οσκαρ Ο' Σάλλιβαν, είναι ένας από τους πιο μικρούς χρήστες του λευκού μπαστουνιού. Πρόσφατα έκλεισε τα 2 του χρόνια. Όταν γεννήθηκε πολύ σύντομα οι γονείς του κατάλαβαν ότι δεν εστίαζε σε τίποτα. Τον πήγαν στον γιατρό ο οποίος έκανε αμέσως την διάγνωση. Δεν έβλεπε τίποτα εξαιτίας μιας γενετικής ανωμαλίας.
"Πολλές φορές όταν βγαίνουμε βόλτα σταματάει να μυρίσει το φρεσκοψημένο ψωμί, ή μου ζητάει στα καταστήματα με καλλυντικά να του ανοίγω τα σαμπουάν και τα αρώματα να τα μυρίζει", λέει η μητέρα του."Ωστόσο, επειδή κάποιες φορές και χωρίς να το θέλουν οι άνθρωποι γίνονται κακοί, χάνουν την υπομονή τους μαζί του γιατί νομίζουν ότι παίζει. Δεν μπορούν να φανταστούν ότι ένα αγοράκι 2 ετών κρατάει λευκό μπαστούνι", συμπληρώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου