Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ολική έκλειψη της σελήνης απόψε

πηγή: καθημερινή
Η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης του 2011 σήμερα το βράδυ θα είναι για χόρταση, λένε οι ειδικοί, αφού -όπως υπολογίζεται- θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την ανατολική Αφρική, την κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη δυτική Αυστραλία εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η μέγιστη φάση -όταν η σκιά της Γης θα καλύψει τελείως το φεγγάρι- θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα και 40 λεπτά, ενώ τον Ιούλιο του 2000, που συνέβη κάτι ανάλογο, η μέγιστη φάση διήρκεσε μία ώρα και 47 λεπτά.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν έχουμε ολική έκλειψη Σελήνης; Απλά ο φυσικός μας δορυφόρος διέρχεται μέσα από τη μακρά σκιά που ρίχνει η Γη, με αποτέλεσμα να μην αντανακλάται επάνω του ηλιακό φως για να τον φωτίσει κι έτσι για λίγο χάνεται μέσα στο σύμπαν. Η έκλειψη Σελήνης είναι ωστόσο ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό φαινόμενο. Καθώς το φεγγάρι βουτά όλο και βαθύτερα στη σκιά της Γης, ο δίσκος του λαμβάνει σταδιακά διαφορετικά χρώματα· από ασημί γίνεται πορτοκαλί ή ακόμα και κατακόκκινο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ηλιακό φως πέφτει πάνω του αφού διαπεράσει την ατμόσφαιρα του δικού μας πλανήτη, που διαχέει γαλάζιο φως. Στη Σελήνη, όμως, φτάνει μόνο το κόκκινο φως και της χαρίζει ένα απόκοσμο πορφυρό χρώμα.

Καιρού επιτρέποντος θα είναι ορατή η αποψινή ολική έκλειψη Σελήνης και από την Ελλάδα. Η Σελήνη ανατέλλει στις 8.50 μ.μ. και το φαινόμενο ολοκληρώνεται στη 1 π.μ.

1 σχόλιο: