Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Η παιδική διατροφή στις διακοπές

πηγή: http://www.iatronet.gr
Η περίοδος των διακοπών είναι ένα χρονικό διάστημα όπου οι διατροφικές συνήθειες μιας οικογένειας διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το πρότυπο διατροφής που εφαρμόζεται στην οικογενειακή εστία.
Οι καλές διατροφικές επιλογές ελαχιστοποιούνται εκτός σπιτιού με αποτέλεσμα η ποιότητα διατροφής να επηρεάζεται σημαντικά. Τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας τείνουν να καταναλώνονται από τα παιδιά σε μεγάλες ποσότητες. Μπορούμε να διαχωρίσουμε σε δυο κατηγορίες τα τρόφιμα αυτά.
Αφενός μεν υπάρχουν τα κακής ποιότητας ενδιάμεσα σνακς και αφετέρου τα κακής ποιότητας κυρίως γεύματα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα παγωτά, τα κρουασάν, τα κουλουράκια και άλλα γλυκίσματα, τα πατατάκια και τα διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως οι τυρόπιτες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα αναψυκτικά και τα ροφήματα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά (σοκολάτα, μιλκ σέικς).
Στα κυρίως γεύματα, τα τηγανιτά προϊόντα όπως οι πατάτες και τα τηγανιτά θαλασσινά πρέπει να αποφεύγονται, όπως επίσης και τα φαγητά τύπου fast food (μπέργκερς και λιπαρά σάντουιτς), μακαρονάδες με λιπαρές σάλτσες (καρμπονάρα) και κρεατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (χοιρινή μπριζόλα, παϊδάκια).
Ποια τρόφιμα πρέπει να προτιμώνται;
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να μεριμνούν ώστε τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε καλές τροφικές επιλογές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα φρούτα και οι χυμοί προσφέρονται για πρόσληψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Δυο ποτήρια φυσικού χυμού και δυο φρούτα πρέπει να καταναλώνονται από τα παιδιά σε καθημερινή βάση.
Το γάλα είναι επίσης απαραίτητο να καταναλώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες (τουλάχιστον 2 ποτήρια την ημέρα). Πάντα στα κυρίως γεύματα θα πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα σαλάτας ώστε τα παιδιά να τρώνε έστω και μικρή ποσότητα λαχανικών κάθε μέρα.
Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν καλές επιλογές τροφίμων στα ενδιάμεσα σνακς, όπως κράκερς ή μπισκότα ολικής αλέσεως, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Τέλος, να μην ξεχνούμε ότι όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα για να αποφύγουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου