Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Φιλαναγνωσία: γνωριμία με πρόσωπα της ιστορίας μας

Η σειρά "Προσωπογραφίες" της συγγραφέως Μαρίας Σκιαδαρέση τιμά την φετινή επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με όχημα τη λογοτεχνία προσεγγίζει ιστορικά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.




Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο θρυλικός μπουρλοτιέρης του Αγώνα, που υμνήθηκε από τους ποιητές του καιρού του περισσότερο από κάθε άλλον, έγινε για τον ελληνισμό το σύμβολο του αδούλωτου φρονήματος. Μαζί με το πυρπολικό, αυτό το ιδιαίτερο όπλο που απαιτούσε ευφυΐα και παλικαριά, συμβολίζει τον ηρωισμό και την ψυχραιμία που είχε ανάγκη η Επανάσταση για να επικρατήσει. Εδώ, γέροντας πια, προσκεκλημένος στη ναυαρχίδα των Ρώσων, αφηγείται τα θρυλικά του κατορθώματα στη θάλασσα στους αξιωματικούς και στους ναύτες του πλοίου, που κρέμονται από τα χείλη του.



Ο Ρήγας Βελεστινλής, πρωτεργάτης του Αγώνα, άνθρωπος αποφασιστικός, δυναμικός και εύστροφος, με όλα τα χαρακτηριστικά του παράτολμου επαναστάτη, κατόρθωσε με το έργο του, διαφωτιστικό και επαναστατικό, να δείξει, πρώτος αυτός, την αναγκαιότητα του μαζικού ξεσηκωμού. Οι μέρες πριν από τον μαρτυρικό του θάνατο φωτίζονται εδώ, μέσα στις φυλακές του φοβερού φρουρίου Νεμπόισα, μαζί με τους συντρόφους του και μαζί με τις μνήμες, που, λίγο πριν το τέλος, σφυροκοπούν το μυαλό του. Oι μνήμες, που φέρνουν στην επιφάνεια περιπέτειες της πολυτάραχης ζωής του, δίνουν ένα ανάγνωσμα αγωνιώδες και απολαυστικό.






Ο Υψηλάντης αγαπούσε με πάθος την πατρίδα και θυσίασε τη ζωή του για τον αγώνα της ελευθερίας. Παραιτήθηκε από τον ρωσικό στρατό και συγκρότησε το δικό του στρατιωτικό σώμα. Ωστόσο ο τσάρος της Ρωσίας δεν τον υποστήριξε κι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ τον αφόρισε. Η μάχη του Δραγατσανίου (Ιούνιος 1821) συμπλήρωσε τις κακοτυχίες του. Όταν έφτασε στην Αυστρία, συνελήφθη κι έπειτα φυλακίστηκε στο φρούριο Μούγκατς της Ουγγαρίας. Η ήδη κλονισμένη υγεία του δεν άντεξε στις κακουχίες. Πέθανε στη Βιέννη μόλις στα 35 του χρόνια, έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή του.






Ο λόρδος Μπάιρον, Άγγλος ευγενής, ποιητής και μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, ήρθε στην Ελλάδα να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων ξοδεύοντας όλη σχεδόν την περιουσία του στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους. Πίστεψε βαθιά πως οι Έλληνες θα ήταν παράδειγμα για όλους τους λαούς που ονειρεύονταν την απελευθέρωσή τους από κάθε είδους τυραννία, ώστε να ιδρύσουν κράτη ανεξάρτητα, ευνομούμενα και φιλελεύθερα. Με την αφοσίωσή του στον ελληνικό αγώνα και με τον θάνατό του, που συγκλόνισε τον ελληνισμό και όλη την Ευρώπη, καταξιώθηκε ως ο εμβληματικότερος φιλέλληνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου