Και για την ιστορία...
Η Εγνατία οδός πήρε το όνομά της από τον ανθύπατο Μακεδονίας Γναίο Εγνάτιο (Gneus Egnatius), που την κατασκεύασε, όπως βεβαιώνει μιλιάριο -δίγλωσση μαρμάρινη στήλη, που βρέθηκε κοντά στη Θεσσαλονίκη και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης- ενώ ένα χωρίο του Πολύβιου (2ος αι. π.Χ.), που διέσωσε ο Στράβων, δίνει τη χρονολόγηση της κατασκευής της -μεταξύ 148 και 120 π.Χ.- και περιγράφει τη διαδρομή της: «Εκ δε της Απολλωνίας εις Μακεδονίαν η Εγνατία εστίν οδός προς έω βεβηματισμένη κατά μίλιον και κατεστηλωμένη μέχρι Kυψέλων και Έβρου ποταμού μιλίων δ’ έστι πεντακοσίων τριάκοντα πέντε...».
Τον 2ο αιώνα π.Χ., μετά την οριστική κατάληψη της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου προ-ρωμαϊκού δρόμου, που εκτείνονταν από τις Αδριατικές ακτές ως το Αιγαίο, ξεκίνησε η κατασκευή ενός από τους σημαντικότερους δρόμους, που κατέληγαν στην πρωτεύουσα Ρώμη: της VIA EGNATIA. Ο νέος δρόμος διέσχιζε την Ελλάδα από τα Αδριατικά παράλια μέχρι τον Έβρο ποταμό. Αργότερα, πιθανόν με τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (330), κατασκευάστηκε η επέκτασή της από τον Έβρο μέχρι το Βυζάντιο.
Πριν από 12 χρόνια περίπου όταν υπηρετούσα στο Γυμνάσιο Δολιανών με απόσπαση, συμμετείχα σε μια Πολυεταιρική Σύμπραξη, δηλαδή συνεργαζόμενα σχολεία από τρεις νομούς γειτονικούς, με θέμα" Εγνατία Οδός ,Παρελθόν-Παρόν -Μέλλον"και είχαμε φτιάξει ένα cd-rom. Ήταν πολύ καλό. Εγώ είχα ασχοληθεί με το παρελθόν , δηλαδή την ιστορία της Εγνατίας. Εδώ και πολύ καιρό σκέφτομαι να αναπροσαρμόσω το υλικό μου και να κάνω σχετικές αναρτήσεις. Η ανάρτησή σου, μου δίνει κίνητρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είναι πολύ χρήσιμο για όλους μας, Σοφία!Μόλις βρεις χρόνο, δημοσίευσε ό,τι μπορείς. Θα περιμένουμε με λαχτάρα!Σε χαιρετώ από το πανέμορφο Γαλαξίδι!
ΑπάντησηΔιαγραφή