Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας...

Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας (εγκύκλιος 97961/Γ2/12-08-2009) προτείνουμε κατά διάρκεια των εορτών τη μελέτη ενός λογοτεχνικού βιβλίου, που σχετίζεται με την ύλη της λογοτεχνίας:
-για την Α΄ Γυμνασίου: "Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει" (Λουίς Σεπούλβεδα)



-για τη Β΄ Γυμνασίου: "Ο μικρός πρίγκιπας" (Αντουάν Ντε Σαίντ Εξυπερύ)





Με την επιστροφή μας στα θρανία, σε μια πρώτη φάση, ίσως χρειασθεί μία διδακτική ώρα για τη νοηματική εξομάλυνση και κατανόηση του περιεχομένου, η οποία μπορεί να γίνει με δικό μας σταθμισμένο ερωτηματολόγιο και με περιληπτική αναδιήγηση της υπόθεσης.
Κατόπιν μπορούν να ορισθούν οι ομάδες και να ανατεθούν εργασίες σε άξονες όπως:
-περιεχόμενο και δομή (ενότητες, κεφάλαια, διαχείριση του αφηγηματικού χρόνου κτλ.)
-πρόσωπα και δράση, χαρακτηρισμοί
-τόποι και περιγραφές
-γλώσσα και ύφος
-χρόνος της ιστορίας (εποχή, ιστορικά, κοινωνικά, πραγματολογικά και πολιτιστικά στοιχεία) -συγγραφέας και υπόλοιπο έργο του, σχολή, λογοτεχνικό ρεύμα
-διαλογικότητα του έργου (διακειμενικές προεκτάσεις, επηρεασμοί από άλλα έργα κτλ.)
-ιδέες, αξίες, ηθικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.
Τα προϊόντα της μαθητικής-ομαδικής εργασίας μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως ανακοίνωση στην τάξη στο υπολειπόμενο δίωρο ή ανακοίνωση σε κάποια εκδήλωση του σχολείου. Εξυπακούεται ότι η τελική μορφή των εργασιών παραλαμβάνεται από τον διδάσκοντα και αξιολογείται, στο πλαίσιο της προφορικής αξιολόγησης.

5 σχόλια:

  1. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το πλαίσιο αυτό. Νομίζω ότι η αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα είναι θέμα καλλιέργειας και διαφορετικής προσέγγισης. Αν το διάβασμα του εξωσχολικού βιβλίου συνδυαστεί με το σχολείο και ενταχθεί στα πλαίσια εργασίας και μάλιστα εργασίας προς αξιολόγηση μάλλον αρνητικά θα λειτουργήσει. Μπορούμε να προτείνουμε βιβλία στα παιδιά και να συζητήσουμε μαζί τους γι'αυτά αλλά ας μη το συνδυάσουμε με άσκηση γιατί δεν θα απολαύσουν το διάβασμα. Απλά ας τα παροτρύνουμε. Η φιλαγνωσία δεν είναι θέμα εφαρμογής εγκυκλίων. Θέλει πολλή δουλιά, θέλει βιβλιοθήκες , βιβλιοπωλεία, ανθρώπους μέσα στο περιβάλλον τους που αγαπούν το διάβασμα, εμάς τους ίδιους να λειτουργούμε ως πρότυπα, να αναφέρουμε βιβλία, να δείχνουμε βιβλία, να δανείζουμε βιβλία. Ένας Γάλλος φιλόλογος (Ντανιέλ Πενάκ, Σαν Μυθιστόρημα,Καστανιώτης 1999)υποστηρίζει ότι δύο ρήματα δεν έχουν προστακτική , το ρήμα αγαπώ και το ρήμα διαβάζω, διότι δεν μπορούμε να τα επιβάλλουμε. Ζητώ συγγνώμη αν έκανα κατάχρηση του χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ευχαρίστηση φιλοξενούμε όλες τις απόψεις, Σοφία, και ειλικρινά προβληματιζόμαστε. Απλώς ο καθένας μας μεταφέρει μερικές φορές και προσωπικές εμπειρίες, αυτές δοκιμάζει, άλλοτε με επιτυχία άλλοτε όχι. Πάντως σε παιδιά επαρχίας και μάλιστα απομακρυσμένων χωριών (π.χ. Σουλίου κ.α.) η πρόταση βιβλίων αγκαλιάζεται με ενδιαφέρον από τους περισσότερους μαθητές, είναι μια διέξοδος στην απομόνωσή τους. Η πιθανή άσκηση συνδυάζεται διαθεματικά σε project που λαμβάνει χώρα για μεγάλο διάστημα (π.χ. οι φίλοι μας τα ζώα, η φιλία) χωρίς αξιολόγηση, απλά για απόλαυση. Χαίρονται που διαβάζουν ένα βιβλίο, αρκεί να είναι ενδιαφέρον.Καμαρώνουν γι' αυτό, μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους με ενθουσιασμό, "λάμπουν τα μάτια τους". Αυτό μου δίνει φτερά και ασφαλώς πράττω αναλόγως. Υπάρχουν περιπτώσεις που θα ζητήσουν από μόνα τους να διαβάσουν κι άλλο βιβλίο...Είναι κάτι...κατά την εκτίμηση μου βέβαια!Σ' ευχαριστούμε πάντως για την τοποθέτησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με την κυρία Περισπωμένη!!! Είναι χαρά μας να διαβάζουμε βιβλία με βαθύ και ξεχωριστό νόημα τα οποία βέβαια μας βοηθούν να εξασκήσουμε την ανάγνωση μας και να πάρουμε ιδέες για τις εκθέσεις μας.Να σας ενημερώσω κυρία οτι έχει το Πολικό Εξπρές την Τετάρτη στο STAR τις εννέα η'ώρα!!!Θυμάστε πέρυσι τι ωραία που τα είχαμε περάσει όταν είδαμε την ταινία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ώρα είναι αυτή και δεν κοιμάσαι; Α!Ναι!Αύριο είναι Σάββατο!ΟΚ! Πρόσεξα για την ταινία την Τετάρτη. Θα κοιτάξω για τον Σκρουτζ φέτος. Πείτε και στον Άκη...Αυτή που παίχτηκε πέρυσι στο cinema. Ευχές στον Πάνο για καλό ταξίδι τη Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα έρθει σχολείο την Δευτέρα.Κατά το απογευματάκι θα φύγει.Θα του τα πείτε και απο κοντά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή