Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Ο καστανάς

Ήμουν στο Ναυτικό το 1952 και βρισκόμουνα στη Πλατεία Κλαυθμώνος, όχι όπως είναι σήμερα. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν πάρα πολλά από τα παλιά και απορούν οπόταν ακούν ορισμένα γεγονότα του τότε. Εκείνη τη στιγμή έπεφτε ο ήλιος και θα γνωρίζετε ότι με τη δύση του, γίνεται υποστολή της σημαίας. Τότε το Υπουργείο Ναυτικού ήταν εκεί και η σημαία κυμάτιζε ακόμα στο κτήριο. Σήμερα είναι άλλες υπηρεσίες του Ναυτικού. 
Τότε πάντα κάθε πρωί, θα θυμούνται οι παλιοί, γινόταν έπαρση σημαίας και σταματούσαν τα πάντα, όπως και στη δύση του ηλίου γινόταν υποστολή. Ήταν στιγμές ωραίες, απίθανες που ζούσαν τότε οι άνθρωποι. Το άγημα αποδόσεως τιμών στο χώρο του, και ακούμε το σαλπιγκτή να δίνει το σύνθημα για την υποστολή της σημαίας. Το άγημα παρουσιάζει όπλα. Ο αξιωματικός χαιρετά και παίζεται ο Θούριος (εθνικός ύμνος). Όλοι οι παριστάμενοι εκεί και οι περαστικοί, όπως και εγώ σταθήκαμε σε στάση προσοχής. Αποδίδεις με αυτό τον τρόπο την τιμή στο ιερό μας σύμβολο, στη γαλανόλευκη σημαία. Τη στιγμή που ο αρμόδιος αξιωματικός χαιρετά, η ματιά του πέφτει λοξά και βλέπει κάτι παράξενο, και η ψυχή του ταράζεται, μ' αυτό που θα σας πω παρακάτω. Τελειώνοντας η διαδικασία της υποστολής της σημαίας, οι διαβάτες συνεχίζουν τον δρόμο τους, ενώ εγώ από παρέμεινα από συνήθεια λίγο ακόμα. Τότε βλέπω τον νεαρό αξιωματικό να κατευθύνεται θυμωμένος πρός έναν γεροδεμένο πλανόδιο καστανά. Και του είπε : 
-Γιατί δεν σηκώθηκες όρθιος, για να τιμήσεις τη σημαία μας; Δεν έχεις φιλότιμο;
 Ο άνθρωπος έμεινε βουβός, ενώ εγώ παρακολούθησα έντρομος και φοβερά συγκλονισμένος το τι έγινε. Μετά βλέπω τον καστανά ότι έγινε κατακόκκινος και ότι άρχισε να τρέμει. Ήθελε να φωνάξει, αλλά τον είδα με έκπληξη να συγκρατείται, σκύβοντας το κεφάλι του και να αρχίσει να κλαίει με λυγμούς. Όμως συνήλθε γρήγορα, σκούπισε τα δάκρυά του και με τη δύναμη των χεριών του ( που ήταν γερά) στύλωσε το σώμα του δυνατά, έσπρωξε τον πάγκο με τα κάστανα μπροστά και φώναξε με όλη την ψυχη του στον νεαρό αξιωματικό δυνατά:
-Πώς να σηκωθώ κύριε; Της τα έδωσα της Πατρίδας μου και τα δύο.
 Και σηκώνοντας τα μπατζάκια του παντελονιού, φάνηκαν δύο πόδια, κομμένα πάνω από το γόνατα. Και ξανάρχισε να κλαίει. Ο κόσμος όπως και εγώ γύρω του έκλαιγε και χειροκροτούσε, όμως περισσότερο απο όλους έκλαιγε ο νεαρός αξιωματικός. Εκείνη τη στιγμή πάντως έγινε κάτι το αλησμόνητο, μια φοβερή σκηνή. Ο αξιωματικός σκύβει και αγκαλιάζει και φιλά τον καστανά, και στη συνέχεια στέκεται ευθυτενής μπροστά στον ήρωα, φέρνει το δεξί χέρι στην άκρη του γείσου του πηλίκιού του και τον χαιρετά στρατιωτικά. Του απονέμει <<τας κεκανονισμένας τιμάς>> που δεν μπόρεσε εκείνος τυπικά να αποδώσει στη σημαία μας, γιατί της χάρισε τα δύο πόδια του στα βορειοηπειρώτικα βουνά μας, για να μπορεί να κυματίζει σήμερα ψηλά η κυανόλευκη σημαία μας, σε λεύτερη πατρίδα. Και οι άλλοι, οι πολλοί να μπορούν  να πηγαίνουν με γρήγορο βήμα στην ειρηνική απασχόλησή τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι περνούν μπροστά από έναν ήρωα του αλβανικού μετώπου, τον Έλληνα ήρωα πολεμιστή, όποιο επάγγελμα και να 'χει. Άλλοι δεν μιλούν, άλλοι όμως ειρωνεύονται.Γι αυτό οι νέες  γενιές πρέπει να μάθουν, να διδαχθούν από την οικογένεια και από το Σχολείο για το Έπος του 1940.
Για το καλό της Πατρίδας μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΛΙΑΣ
ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Π.Ν. εα   

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Ο Ιουστινιανός και η εποχή του (σε comic)

 Μια εξαιρετική παρουσίαση με comic της συναδέλφου Κατερίνας Προκοπίου




Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Δίολκος

Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία.

Εθνική ετικέτα ποιότητας eTwinning για το έργο “I will survive”

Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το έργο “I will survive” που υλοποιήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου και εξαιρετικούς συνεργάτες από όλη την Ευρώπη!!







Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Έργο eTwinning «I will survive» από το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας»

Το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» υλοποίησε το σχολικό έτος 2023-2024  έργο eTwinning με τίτλο “I will survive”. Στο έργο συμμετείχαν 7 σχολεία από Ευρωπαϊκές χώρες με 14 εκπαιδευτικούς και 158 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων συμμετείχαν 2 εκπαιδευτικοί και 25 μαθητές A΄ Γυμνασίου. Στόχος του έργου ήταν να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή μας, να διερευνήσουμε τρόπους αντιμετώπισης και να υποδείξουμε προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητάς μας.

Κατά τη διάρκεια του έργου υλοποιήθηκαν δραστηριότητες όπως «Φυσικές καταστροφές», «Εκφοβισμός», «Ισορροπημένη διατροφή», «Αθλητικές δραστηριότητες». Μέσα από αυτές οι μαθητές ανέπτυξαν βασικές δεξιότητες, όπως την κριτική σκέψη (π.χ. είδη φυσικών καταστροφών), τη δημιουργικότητα (π.χ. ψηφιακές αφίσες), την επικοινωνία (π.χ.webinars), τη συνεργασία (π.χ. συνταγές). Στο πλαίσιο του προγράμματος γνώρισαν μαθητές άλλων χωρών και τον πολιτισμό τους, έμαθαν κανόνες ασφαλούς διαδικτύου, χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία και βελτίωσαν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Το έργο ενσωματώνεται στο πρόγραμμα σπουδών, καθώς συνδυάζονται πολλά γνωστικά αντικείμενα, όπως Γεωγραφία, Βιολογία, Ξένες Γλώσσες, Πληροφορική, Φυσική Αγωγή, Γλώσσα και Εικαστικά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το eTwinning έργο μας μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου: https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/i-will-survive-0/twinspace, καθώς και στην ιστοσελίδα του Σχολείου: http://gym-mous-ioann.ioa.sch.gr/wordpress/


       

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Ευρώπη και Δημοκρατία

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημοκρατία μπορεί να φαίνεται προφανής για εμάς σήμερα. Αυτό όμως δεν συνέβαινε πάντοτε.

Σε μια εποχή όχι πολύ μακρινή, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έζησαν καταστάσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν ούτε καν να εκφραστούν ελεύθερα. Η ίδια τους η ζωή μπορεί να κινδύνευε, απλώς και μόνο επειδή ήταν διαφορετικοί, είχαν διαφορετικές απόψεις ή επιθυμούσαν μια διαφορετική ζωή.

Η δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο δώρο που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Την οραματίστηκαν και αγωνίστηκαν για την επίτευξή της. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τη διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Δείτε το παρακάτω βίντεο.

https://elections.europa.eu/video/el

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων "Νικόλαος Δούμπας" σε πρόγραμμα ERASMUS + ΚΑ122

 Με απόλυτη ικανοποίηση για τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ERASMUS+ KA122 με θέμα «We dream the M.U.S.I.C: Modern, Unlike, Social, Inclusive Class» ολοκληρώνεται η κινητικότητα 16 εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων "Νικόλαος Δούμπας" (1/11/2022-30/4/2024). Μέσα από 4 επιμορφωτικά σεμινάρια, όπως "4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools" (Φλωρεντία), "From STEM to STEAM Education: a New Learning Approach" (Βαρκελώνη), "Diversity, Equality and Inclusion" (Βουδαπέστη), "A European School for All Children" (Ρώμη) οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με βασικές δεξιότητες και ψηφιακά εργαλεία, αντάλλαξαν καλές πρακτικές με Ευρωπαίους εταίρους, μετέφεραν την ευρωπαϊκή εμπειρία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας και μάθησης σε ένα συμπεριληπτικό σχολείο. Η εφαρμογή νέων μεθόδων στην τάξη, η ομαδικότητα και η συνεργασία, η διάχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα εμπνέουν για τη διαμόρφωση ενός σχολείου σε χώρο όμορφο και δημιουργικό, όπου προωθείται η ένταξη και η πολυμορφία.

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Με το ERASMUS+ στη Ρώμη

 Τον Απρίλιο του 2024 και στο διάστημα μεταξύ 15-20 του μήνα, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία κινητικότητα των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA122, με θέμα: «We dream the M.U.S.I.C.: Modern, Unlike, Social, Inclusive Class”. Ο τίτλος του ευρωπαϊκού επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν : «A European School for All Children». Αντικείμενο της επιμόρφωσης ήταν οι τρόποι προσέγγισης των μαθητών, στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη συμπερίληψης (μαθησιακές, γλωσσικές δυσκολίες, διαφορετική κουλτούρα κ.λ.π.), καθώς επίσης και η χρήση ICT tools, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία μέσω διαδικτύου, αλλά και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών. Οι 4 συνάδελφοι που συμμετείχαν αντάλλαξαν καλές πρακτικές και ιδέες με συναδέλφους από Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρο, Νάξο και Σλοβακία. Οι συνάδελφοι που συμμετείχαν συνολικά στην επιμόρφωση, ήταν 14. Η εμπειρίες μας μεταφέρθηκαν με την καλύτερη δυνατή διάθεση, ενθουσιασμό και πρόθεση για επικοινωνία μεταξύ μας και στη συνέχεια. Προσδοκούμε για αντίστοιχες επιμορφώσεις και στο μέλλον!