Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Δύο 18χρονοι εναντίον της γερμανικής κατοχής...

 Τη νύχτα της 30ής προς την 31η Μαϊου του 1941, κι ενώ η σκληρή γερμανική κατοχή έχει ήδη ξεκινήσει (οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941), δύο άφοβοι δεκαοχτάχρονοι φοιτητές, ο Απόστολος Σάντας κι ο Μανώλης Γλέζος, αποτολμούν την πιο ριψοκίνδυνη πράξη που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος εκείνη τη στιγμή: να κατεβάσουν από την Ακρόπολη τη γερμανική πολεμική σημαία.  Με τη συμβολική αυτή ενέργεια  θέλουν να αποδείξουν ότι ο γερμανικός στρατός δεν είναι αήττητος και ότι ο αγώνας των Ελλήνων κατά του ναζισμού συνεχίζεται.

 «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης» είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

«Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως.

  Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη.

  Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε.

  Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας»
.


Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες της ηρωικής πράξης από το βιβλίο του Απ.Σάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου