Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Παιδί και τάμπλετ: οι επιπτώσεις στη μυοσκελετική του υγεία

Image result for παιδι και ταμπλετπηγή: Πρώτο Θέμα

Τα παιδιά που παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν - σε διάστημα 15 λεπτών - τα χέρια τους 6 φορές περισσότερο απ' ότι όταν βλέπουν τηλεόραση και 3 φορές περισσότερο απ' ότι όταν παίζουν στο tablet

Εμπόδιο στην ανάπτυξη των μυών και των οστών στα μικρά παιδιά μπορεί να αποτελεί η υπερβολική ενασχόληση με τα tablet, τα iPad και τις άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.
 
Τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης, που έχουν αρχίσει εδώ και 5 χρόνια, αποκαλύπτουν πως, όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν - σε διάστημα 15 λεπτών - τα χέρια τους 6 φορές περισσότερο απ' ότι όταν βλέπουν τηλεόραση και 3 φορές περισσότερο απ' ότι όταν παίζουν στο tablet. Τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν, επίσης, ολόκληρο το σώμα τους 2 φορές περισσότερο απ' ότι όταν χρησιμοποιούν το iPad και 3 φορές περισσότερο απ' ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση.
 
Σύμφωνα με τον Γιώργο Γουδέβενο, φυσικοθεραπευτή, Dr manual medicine αρθρώσεων και σπονδυλικής στήλης, επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, το φαινόμενο λέγεται i-posture. «Τα σημερινά παιδιά περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα απ' ότι τρέχοντας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντίληψη του χώρου. Επιπλέον το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος, που μπορεί να προκαλέσει πόνους».
 
Όλο και περισσότερα παιδιά στις αναπτυγμένες κοινωνίες εξοικειώνονται από πολύ νωρίς με τις συσκευές νέας τεχνολογίας, κάτι που προοιωνίζει ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα κληθεί να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των αλλαγών και των επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα και στον οργανισμό, πριν αυτές εγκατασταθούν μόνιμα. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από πολύ πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού IDC, Research Report, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε άτομα ηλικίας 18-44 ετών, σε δείγμα 7.446 ατόμων τυχαίου πληθυσμού, χρηστών iPhone και android smartphones, με στόχο τη σχέση χρήση κινητών και κοινωνικής σύνδεσης.

   Ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, η χρήση είναι:
   * 38% text/μήνυμα
   * 40% ομιλία στο τηλέφωνο
   * 34% μηνύματα στο Facebook
   * 34% E-mail
   * 39% Έλεγχος Facebook και Twitter
   Επίσης στις ίδιες ηλικίες 4 στους 5 χρήστες ελέγχουν το κινητό τους τηλέφωνο αμέσως μόλις ξυπνήσουν:
   * 89% μέσα σε 15 λεπτά
   * 74% άμεσα
   * 54% άμεσα (ξυπνητήρι)
 
«Ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο καταδεικνύει η εν λόγω έρευνα, είναι ο χρόνος μη επαφής με τις συγκεκριμένες συσκευές, ο οποίος περιορίζεται σε μόνο 2 ώρες συν τις ώρες του ύπνου» επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος.
   «Και μπορεί η εν λόγω έρευνα να αναφέρεται σε νέους ενήλικες, αλλά αυτοί οι νέοι ενήλικες, ως παιδιά, μεγάλωσαν παίζοντας με αυτές τις συσκευές».
   Οι γυναίκες, πάντως, κάνουν 10% περισσότερη χρήση από ό,τι οι άντρες.
   Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση smartphones και tablet, στις Η.Π.Α. ήταν:
   * 2012: 155,5 εκατομμύρια, 49,4%
   * 2013: 181,4 εκατομμύρια, 57,3%
   * 2017 (πρόβλεψη): 222,4 εκατομμύρια, 67,8%
 
Η εμβιομηχανική - φυσικοθεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσιολογικές κινήσεις και τις στάσεις του μυϊκού συστήματος που παραβιάζονται, παραθέτει οδηγίες και συμβουλές