Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

"Δανεικά" τα σχολικά βιβλία στην Ευρώπη

πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Αργότερα από κάθε άλλη φορά θα πάρουν φέτος στα χέρια τους τα σχολικά βιβλία οι μαθητές στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι συνομήλικοί τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης θα έχουν τα βιβλία στις τσάντες τους με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού.

Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών οι μαθητές επιστρέφουν υποχρεωτικά τα βιβλία τους στο σχολείο στο τέλος της χρονιάς. Οι υπεύθυνοι ελέγχουν ποια απ' αυτά είναι σε καλή κατάσταση και στη συνέχεια τα βιβλία διανέμονται στους μαθητές της επόμενης σχολικής χρονιάς. «Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τα βιβλία επαναχρησιμοποιούνται», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Συγκριτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Σήφης Μπουζάκης. «Σε κάποιες χώρες μάλιστα οι μαθητές υποχρεώνονται να πληρώσουν πρόστιμο εάν διαπιστωθεί ότι επέστρεψαν το εγχειρίδιο κατεστραμμένο», λέει.

Μερίδα των σχολικών βιβλίων επιστρέφουν στο τέλος της χρονιάς και οι κύπριοι μαθητές. Πρόκειται για τα βιβλία κυρίως θεωρητικών μαθημάτων που δεν περιέχουν ασκήσεις, όπως αυτά της ιστορίας, τα ανθολόγια ή τα εγχειρίδια κειμένων λογοτεχνίας.

Οπως συμπληρώνει ο Σήφης Μπουζάκης, είναι καιρός έστω και πιλοτικά να ξεκινήσει η επιστροφή των σχολικών βιβλίων και στην Ελλάδα. Αλλά και να ακολουθηθούν, αναφέρει, κι άλλες πρακτικές σχετικά με τα βιβλία, όπως αυτές που εφαρμόζονται στις σκανδιναβικές χώρες. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, ισχύει το καθεστώς του πολλαπλού βιβλίου: οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν στην ύλη και τις πληροφορίες σε περισσότερα του ενός βιβλία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου