Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα με τον μπαρμπα Πανώφ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016

1) Τα κάλαντα είναι τραγούδια θρησκευτικού και λατρευτικού χαρακτήρα που αναφέρονται στις πιο σημαντικές γιορτές του χρόνου: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, του Λαζάρου, των Βαΐων. Είναι έθιμο που διατηρείται ζωντανό σε όλο την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιώτικη, με παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή.

Ακολουθούν τα Μωραΐτικα κάλαντα (Πελοποννήσου)

2) Τα παιδιά  γυρνούν από σπίτι σε σπίτι παρέες παρέες και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν ή άλλα μουσικά όργανα. Ο νοικοκύρης τα ανταμείβει με κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ παλιότερα τους πρόσφερε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, καρύδια, μήλα ή αυγά το Πάσχα.

Ακολουθούν τα κάλαντα της Κεφαλονιάς.

3) Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα  και διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ. Πιστεύεται ότι η ιστορία τους προχωρεί πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Βρήκαν, μάλιστα, αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα.
Ακολουθούν κάλαντα της Μακεδονίας.

4) Οι καλαντιστές, όσοι δηλαδή λένε τα κάλαντα, ξεκινούν κυρίως με χαιρετισμό,  στη συνέχεια αναγγέλλουν τη μεγάλη χριστιανική εορτή που φθάνει και καταλήγουν σε ευχές. Επαινούν τα πλούτη και τη λεβεντιά του νοικοκύρη, την ομορφιά της νοικοκυράς και τους εύχονται να έχουν χρόνια πολλά και ευτυχία.
Ακολουθούν κάλαντα της Κρήτης.

5) Τα παλιά χρόνια τα παιδιά κρατούσαν ένα ομοίωμα εκκλησίας ή ένα καραβάκι. Χαρακτηριστικό σημείο είναι η γλώσσα στην οποία αυτά ψάλλονται, στη καθαρεύουσα.
Ακολουθούν τα Βυζαντινά κάλαντα.

6) Στο θεατρικό που ακολουθεί με τίτλο «Τα Χριστούγεννα του μπαρμπα-Πανώφ» θα ακουστούν τα γνωστά σε όλους μας κάλαντα της Αττικής που έχουν επικρατήσει σε όλη την Ελλάδα.



7) Κλείνουμε τη σημερινή μας γιορτή με τα δικά μας κάλαντα, τα κάλαντα της Ηπείρου.


8) Όλοι μαζί τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς


Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Απολαμβάνοντας τη βόλτα μας στο νησάκι Ιωαννίνων...

Γνωρίσαμε το νησάκι των Ιωαννίνων επισκεπτόμενοι το Μουσείο Αλή πασά, την Ιερά Μονή Φιλανθρωπινών και το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας.Το πέρασμα από την Αστερούπολη αναγκαίο!!!