Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ζωγραφίζοντας...πάνω σε τρόφιμα!!!

Ο Χασάν Καλέ είναι ένας απίστευτα ταλαντούχος καλλιτέχνης από την Τουρκία που ξεπερνά τα όρια τη Τέχνης δημιουργώντας ασύλληπτα μικρούς πίνακες ζωγραφικής πάνω σε τρόφιμα. Για την ακρίβεια οι καμβάδες του Χασάν περιλαμβάνουν φυστίκια, αμύγδαλα, τσιπς μπανάνας, φασόλια, φλούδες κρεμμυδιού, κριτσίνια, σοκολατάκια και ό,τι άλλο πέσει στην αντίληψή του ότι μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει το νέο του δημιούργημα.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο και με μεγάλη προσοχή ο Χασάν επιλέγει τα χρώματα και δημιουργεί τους μικροσκοπικούς πίνακές του, οι οποίοι εντυπωσιάζουν σε κάθε λεπτομέρεια. «Μπορώ να εμπνευστώ από οτιδήποτε υπάρχει στην κουζίνα μου αλλά και να δημιουργήσω πάνω σε μικρές επιφάνειες ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Το παν είναι να προσέχεις τις κινήσεις σου και να βάζεις λίγο χρώμα στο πινέλο.Τα υπόλοιπα είναι θέμα φαντασίας»,επεξηγει ο ίδιος.










Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Υπόδειγμα φιλάθλων οι Ιάπωνες: Μετά τον αγώνα καθάρισαν το γήπεδο!

Η αναπάντεχη ήττα της ομάδας τους με 2-1 δεν πτόησε τους Ιάπωνες φιλάθλους, οι οποίοι μετά τον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού μάζεψαν τα σκουπίδια τους από τις κερκίδες και έφυγαν... ελπίζοντας σε καλύτερο αποτέλεσμα στον αγώνα της Παρασκευής με την Ελλάδα.

 Υπόδειγμα φιλάθλων οι Ιάπωνες: Μετά τον αγώνα καθάρισαν το γήπεδο


Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απεικονίζουν τους Ιάπωνες φιλάθλους να τοποθετούν σε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών τα αποφάγια και τα κουτιά των αναψυκτικών που κατανάλωσαν στη διάρκεια του αγώνα έχουν γίνει δεκτές με εγκωμιαστικά σχόλια, με πολλούς φίλους του ποδοσφαίρου να κάνουν λόγο για «φιλάθλους ανώτερης κλάσης».
Κι όλα αυτά παρά την οδυνηρή ήττα της εθνικής τους ομάδας, η οποία έχασε, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί στο σκόρ, χάρη στα δύο γκολ που πέτυχε η αντίπαλη Ακτή Ελεφαντοστού μέσα σε τρία μόλις λεπτά. 

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

1944-2014:70 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου


   Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.
    Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.
        Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.
       Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
       Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.
Image       Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. (ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/450#ixzz34GvCvBl9)
      Λίγους µήνες µετά τη Σφαγή, ο Dmitri Κessel, ανταποκριτής του περιοδικού «Life» επισκέφθηκε το Δίστοµο για ρεπορτάζ. Αποθανατίζει τη Μαρία Παντίσκα (πέθανε το 2009), να στέκεται όρθια µπροστά σε µια σκάφη και να πλένει τα µαύρα ρούχα της στην αυλή. Η φωτογραφία δηµοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Life» στις 29 Νοεµβρίου του 1944. Ο τίτλος του κειµένου ήταν «Τι έκαναν οι Γερµανοί στην Ελλάδα» και η λεζάντα ανέφερε: «Η Μαρία Παντίσκα ακόµη κλαίει µε λυγµούς, δύο µήνες αφότου οι Γερµανοί σκότωσαν τη µητέρα της σε σφαγή στην ελληνική πόλη Δίστοµο»

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Πηγαίνοντας στη δουλειά με το ποδήλατο...

Ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο πρόγραμμα ξεκινά στη Γαλλία με σκοπό να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου. Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας, όποιος εργαζόμενος πηγαίνει με ποδήλατο στη δουλειά θα λαμβάνει μπόνους ως ανταμοιβή!
Το σχέδιο προστίθεται σε ανάλογες πρωτοβουλίες και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και εντάσσεται σε μια προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας υγείας, μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της κατανάλωσης καυσίμων. Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Βρετανίας έχουν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα για τη χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις των εργαζομένων, με διαφορετικά είδη κινήτρων: φορολογικές ελαφρύνσεις, χρηματική αποζημίωση ανά χιλιόμετρο ή οικονομικά βοηθήματα για την αγορά ποδηλάτων.
Στη Γαλλία, περίπου 20 εταιρείες και οργανισμοί, που απασχολούν συνολικά 10.000 εργαζόμενους, έχουν συμφωνήσει να πληρώνουν το προσωπικό τους 25 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο μετακίνησης με ποδήλατο, ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών.
Ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Frederic Cuvillier είπε ότι αν τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι ενθαρρυντικά, θα εφαρμοστεί ένα δεύτερο στάδιο του πειράματος, σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Το υπουργείο Μεταφορών ελπίζει ότι τα κίνητρα για τη μετακίνηση με ποδήλατο προς και από τους χώρους εργασίας θα ενισχύσει τη χρήση ποδηλάτου για μετακίνηση κατά 50% – από το 2,4% που είναι σήμερα – επί του συνόλου αυτών που μετακινούνται από το σπίτι στη δουλειά, διανύοντας περίπου 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα, με μέση απόσταση τα 3,5 χιλιόμετρα ανά μετακίνηση.

Ζωγραφική ...σε μπελάδες...!

Ποτέ μην δίνεις στο παιδί του επίσημα έγγραφα και κυρίως μαζί με μπογιές! Αυτό το δίδαγμα βγαινει από την ταλαιπωρία ενός ταξιδιώτη που κόλλησε στο αεροδρόμιο της Νότιας Κορέας και δεν μπόρεσε να ταξιδέψει αφού ο 4χρονος γιος του… περιποιήθηκε το διαβατήριό του! Σαν άλλος Ντα Βίντσι ζωγράφισε το επίσημο έγγραφο με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίσουν ούτε τα στοιχεία αλλά ούτε και η φωτογραφία του πατέρα. Οι Αρχές του αεροδρομίου δεν δέχτηκαν να γίνει επιβίβαση με αποτέλεσμα πατέρας και γιος να περάσουν μεγάλη ταλαιπωρία. Τουλάχιστον βέβαια ο μπαμπάς πλέον ξέρει τι θα γίνει ο γιος του όταν μεγαλώσει!