Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αποχαιρετώντας τη Γ΄ Γυμνασίου Γαρδικίου 2013-14...!!!


Η λαμπάδα που δεν άναβε

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού μας προγράμματος "Μέλισσα, μέλισσα, μέλι γλυκύτατο" διαβάσαμε διάφορα σχετικά παραμύθια. "Η λαμπάδα που δεν άναβε" είναι ένα από αυτά, το οποίο φιλοτεχνήθηκε ως εξής:

Το αίνιγμα της αγάπης

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού μας προγράμματος "Μέλισσα, μέλισσα, μέλι γλυκύτατο" διαβάσαμε διάφορα σχετικά παραμύθια. "Το αίνιγμα της αγάπης" είναι ένα από αυτά, το οποίο φιλοτεχνήθηκε ως εξής:

Η παρουσίαση του περιβαλλοντικού μας προγράμματος...

Οι χειροποίητες αφίσες μας δημιουργήθηκαν στο εργαστήρι του ΚΠΕ Αρναίας Χαλκιδικής, σε όλους τους συμμαθητές και καθηγητές μας μοιράστηκαν προϊόντα μέλισσας (μέλι και κερί) και όλοι πήραν μια γεύση των όσων ακούσαμε, είδαμε και βρήκαμε μέσα από μια παρουσίαση PREZI. Ιδιαίτερη πινελιά στη διακόσμησή μας  υπήρξε η κατασκευή μελισσών και η αφίσα με τις αναμνηστικές φωτογραφίες μας...












Περιβαλλοντικό πρόγραμμα Γυμνασίου Γαρδικίου 2013-14


Φέτος είχαμε την ευκαιρία να ασχολήθουμε μ' ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρακτικό θέμα «Μέλισσα, μέλισσα, μέλι γλυκύτατο». Οι ομάδες της Γ΄ Γυμνασίου και τα θέματά τους είχαν την ακόλουθη μορφή. Μέσα από την έρευνά μας, την επίσκεψή μας στο ΚΠΕ Αρναίας Χαλκιδικής και τις σχετικές δραστηριότητές μας αποκομίσαμε εμπειρίες και εντυπώσεις μοναδικές...Και του χρόνου!!! 


1η ομάδα
Υπό-θεμα (ενότητα)


« Η μέλισσα και η κοινωνία της»
- μέρη (ανατομία) μέλισσας
- είδη μέλισσας : βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας
- επικοινωνία μελισσών



2η ομάδα
Υπό-θεμα (ενότητα)

« Μέλισσα και υγεία » 

- τα προϊόντα της μέλισσας και η χρησιμότητά τους


3η ομάδα
Υπό-θεμα (ενότητα)

« Μέλισσα και μυθολογία, ιστορία, θρησκεία»

-         Μυθολογικά στοιχεία από την αρχαιότητα έως σήμερα
-         Ιστορικά στοιχεία
-         Η μέλισσα στη θρησκεία



4η ομάδα
Υπό-θεμα (ενότητα)

« Μέλισσα και περιβάλλον »

-         περιβαλλοντική προσφορά των μελισσών στη φύση για τη διατήρηση της αυτοφυούς χλωρίδας και της βιοποικιλότητας (επικονίαση)
-         το οικονομικό όφελος από την προσφορά των μελισσών στις καλλιέργειες
-         εχθροί και ασθένειες
-         αν δεν υπήρχαν οι μέλισσες…


Όλες οι ομάδες
Υπό-θεμα (ενότητα)

«Μέλισσα και πολιτισμός»

-μύθοι και παραμύθια
-παροιμίες,  εκφράσεις, λέξεις
-συνταγές
- παιχνίδια
-ποιήματα
-ταινίες, ντοκιμαντέρ
- τέχνη
-ήθη, έθιμα


Φύλλα εργασίας
(σταυρόλεξα, αινίγματα, ποιήματα, παιχνίδια, ζωγραφιές, ακροστιχίδες κ.α.) 

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ο κύβος του Ρούμπικ

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι ένα τρισδιάστατο μηχανικό παζλ και ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο. Το επινόησε ο Ούγγρος γλύπτης και καθηγητής αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ το έτος 1974.
Ο Ρούμπικ προσπαθούσε επί σειρά ετών να βρεί μια συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές του να καταλάβουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα. Τότε ήταν που ο Ρούμπικ «ανακάλυψε» και τον περίφημο Κύβο, τον οποίο ονόμασε «Μαγικό Κύβο», ενώ λίγο αργότερα, το 1975, τον κατοχύρωσε με αριθμό πατέντας HU170062 στην Ουγγαρία, όχι όμως και διεθνώς.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, περισσότερα από 350 εκατομμύρια κύβοι είχαν πουληθεί παγκοσμίως κάνοντας το συγκεκριμένο παζλ το καλύτερο παιχνίδι παζλ σε πωλήσεις παγκοσμίως.
Ο συνολικός αριθμός διαφορετικών διατάξεων των πλευρών του κύβου είναι 43.252.003.274.489.856.000. Αυτό σημαίνει πως, αν θεωρήσουμε πως απαιτείται ένα δευτερόλεπτο για κάθε διαφορετική κίνηση, ο χρόνος που χρειάζεται για να δει κανείς όλες τις διατάξεις είναι 1,4 τετράκις εκατομμύρια έτη!
Ο κύβος του Ρούμπικ κυκλοφορεί σε διαφορετικές εκδόσεις: 3×3, 4×4, 5×5, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφανισή της η «μετεξέλιξη» των κύβων σε εκδόσεις 6X6 και 7X7.

Indila- Derniere danse



Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Το πείραμα με τα μπαλόνια

Μία ομάδα 50 ανθρώπων συμμετείχε σ’ ένα συνέδριο. Ξαφνικά, ένας ομιλητής αποφάσισε να κάνει ένα ομαδικό πείραμα.

Έδωσε σε κάθε σύνεδρο από ένα μπαλόνι, και ζήτησε από τον κάθε ένα να γράψει επάνω, με μαρκαδόρο, το όνομά του/της. Έπειτα, μεταφέρθηκαν όλα τα μπαλόνια σε άλλο δωμάτιο. Ακολούθως, οι σύνεδροι κλήθηκαν να πάνε στο δωμάτιο εκείνο και να βρουν, μέσα σε πέντε λεπτά, το μπαλόνι με το όνομά τους.

Έγινε πανζουρλισμός. Ο ένας έσπρωχνε τον άλλον, συγκρούονταν μεταξύ τους, αλληλοδιαμαρτύρονταν, σκέτος χαμός. Όταν πέρασαν τα 5 λεπτά, κανένας δεν είχε βρει το μπαλόνι του.

Έτσι, ο ομιλητής ζήτησε από τον καθένα να πάρει στα χέρια του ένα μπαλόνι στην τύχη, και να το δώσει σε όποιον είχε το όνομα που ήταν γραμμένο πάνω του. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, όλοι κρατούσαν το δικό τους μπαλόνι.

Στο σημείο αυτό, ο ομιλητής άρχισε επιτέλους να εκφωνεί τον λόγο του:

«Αυτό που έγινε τώρα, είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει στην ζωή μας. Όλοι γυρεύουν και κυνηγούν παντού μετά μανίας την ευτυχία, χωρίς να ξέρουν που βρίσκεται. Εγώ λέω, λοιπόν, ότι η δική μας ευτυχία, αυτή που αφηνιάζουμε να την ανακαλύψουμε, βρίσκεται στην ευτυχία των άλλων ανθρώπων. Δώστε τους χαρά, και θα την βρείτε και εσείς. Αυτός για μένα, τόσο απλά, είναι ο σκοπός της ζωής»...

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Καλό μήνα!!!

Χρονολογικά τελευταίος μήνας της άνοιξης ο Μάιος, είναι όμως εκείνος ο μήνας που έχει ταυτιστεί με την καρποφορία και την ανθοφορία της φύσης. Ο καιρός γίνεται όλο και πιο καλοκαιρινός με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και τις ανοιξιάτικες μυρωδιές από τα άνθη των δένδρων και των λουλουδιών να μεθούν την ατμόσφαιρα.

Γι' αυτό και το πλέον παραδοσιακό αλλά και τυπικό έθιμο της πρώτης ημέρας του μήνα είναι το μαγιάτικο στεφάνι. Την Πρωτομαγιά το βρίσκουμε σε κάθε ελληνικό σπίτι, κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή στην εξώπορτα, σε όλη τη χώρα. Οι ρίζες του προέρχονται από την Αρχαιότητα, καθώς στην ιερή πομπή των Ανθεστηρίων οι Αθηναίοι βάδιζαν προς τον ναό του Παρθενώνα κρατώντας κάνιστρα με άνθη. Εκτός όμως από τη λατρευτική πομπή, κατά τη διάρκεια των Θαργηλίων - εορτή για τον Θαργηλιώνα, μήνα αντίστοιχο με τον Μάιο - σχημάτιζαν λατρευτική πομπή προς τιμήν του Ηλιου και των Ωρών, δηλαδή των εποχών που συντελούσαν στην ωρίμανση των καρπών. Παράλληλα γιόρταζαν και την επιστροφή της Περσεφόνης από τον Αδη, σημάδι ότι ανθίζει ξανά η φύση, μιας και η μητέρα της, η Δήμητρα - θεά της γονιμότητας και της γης - χαιρόταν, με αποτέλεσμα την καλοκαιρία και την αναγέννηση της φύσης.

Σε αυτή την πομπή οι πιστοί κρατούσαν ένα πράσινο κλαδί ελιάς και επάνω σε αυτό κρεμούσαν καρπούς όπως σύκα αλλά και μικρά φλασκιά με κρασί, λάδι και μέλι. Μετέπειτα το κλαδί αυτό αντικαταστάθηκε από κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία κρέμονταν πορτοκάλια και λεμόνια.