Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Μπαμπάς ήρωας: Κουβαλά τον γιο του στην πλάτη 30 χιλιόμετρα!

Πραγματικά συγκλονίζει η ιστορία του Yu Xukang από την επαρχία της Κίνας, ο οποίος δείχνει την αγάπη του στον ανάπηρο γιο του μεταφέροντας τον στο σχολείο κάθε μέρα, για περισσότερα από 30 χιλιόμετρα. Ο μικρός έχει πρόβλημα με τα χέρια και τα ποδαράκια του λόγω μιας αναπηρίας εκ γενετής και δεν μπορεί να περπατήσει.
Έτσι ο Yu σηκώνεται πολύ νωρίς για να τον μεταφέρει στο σχολείο, καθώς ο μικρός είναι πανέξυπνος και πρέπει να μάθει γράμματα, όπως επισημαίνει ο πατέρας του. «Τα κοντινά στο σπίτι μας σχολεία τον απέρριψαν όλα, έτσι εγώ πρέπει να τον πάω πιο μακριά για τα μαθήματά του. Ενδιάμεσα δουλεύω για να τα φέρω βόλτα», είπε σε τοπικά μέσα. Και τώρα περιμένει τη βοήθεια της πολιτείας για να σταματήσει αυτός ο καθημερινός Γολγοθάς του. 
perierga.gr - Μπαμπάς ήρωας: Κουβαλά τον γιο του στην πλάτη 30 χιλιόμετρα! 
 perierga.gr - Μπαμπάς ήρωας: Κουβαλά τον γιο του στην πλάτη 30 χιλιόμετρα!

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Τραγούδια της ξενιτιάς

Δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς

Η αποδημία, δηλαδή η απομάκρυνση κάποιων ανθρώπων από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και η μόνιμη ή για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκατάσταση τους σε ξένο τόπο, οφείλεται σε κάποιες συνθήκες ιστορικές, πολιτικές ή κοινωνικές. Ο κυριότερος όμως λόγος που αναγκάζει τους ανθρώπους να ξενιτεύονται είναι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πατρίδας τους και γι' αυτό φεύγουν για τη βελτίωση των οικονομικών τους και για καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτοί είναι οι οικονομικοί μετανάστες. Πέρα από αυτούς υπάρχουν και εκείνοι που εκπατρίζονται, που εκδιώκονται ή φεύγουν από την πατρίδα τους για λόγους πολιτικούς, και κυρίως οι πρόσφυγες, δηλαδή οι πληθυσμοί που αναγκάζονται για λόγους δικούς τους ή εξαναγκάζονται από κάποιο φορέα εξουσίας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ή τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και να καταφύγουν σε μια ξένη χώρα ή στη χώρα της εθνικής τους προέλευσης (όπως, για παράδειγμα, οι Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Μ. Ασία το 1922 ή οι νεοπρόσφυγες Έλληνες Πόντιοι που ήρθαν τελευταία στην Ελλάδα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης).
Τα δηµοτικά τραγούδια της ξενιτιάς αποτυπώνουν καταστάσεις από τη ζωή των απλών ανθρώπων που φεύγουν από την πατρίδα τους για να βρουν καλύτερη τύχη σε µια άλλη, ισχυρότερη οικονοµικά χώρα. Εδώ πρέπει να επισηµανθεί ότι η εµπειρία του ξενιτεµένου µετανάστη δεν αφορούσε τόσο τα σηµερινά ελληνόπουλα, αφού δεν υπήρχε πριν μερικά χρόνια (γιατί τώρα δυστυχώς επανεμφανίζεται) στη χώρα µας µεταναστευτικό ρεύµα. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ρεύµα εισόδου άλλων, Βαλκάνιων κυρίως µεταναστών, στη χώρα µας. Ωστόσο, αυτή η κοινωνική µορφή ζωής, δηλαδή ο ξενιτεµός, υπήρξε µακρόχρονη ελληνική εµπειρία, της οποίας τα οικονοµικά και κοινωνικά αποτελέσµατα υπήρξαν θετικά για τη χώρα µας.
Τα τραγούδια της ξενιτιάς φανερώνουν τα αισθήµατα αγάπης που συνδέουν τον ξενιτεµένο µε την οικογένεια και την πατρίδα του. Εκφράζουν τόσο τη νοσταλγία αυτού που έφυγε όσο και την πίκρα αυτού που έµεινε. Τα επιλεγμένα τραγούδια παρουσιάζουν αυτές τις δύο εκδοχές του πόνου που προκαλεί ο ξενιτεµός του αγαπηµένου προσώπου.
Στο πρώτο τραγούδι διακρίνονται δύο νοηµατικές ενότητες.