Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ιδέες για τη νέα σχολική χρονιά...

...καθώς οι φοιτητές πανεπιστημίου στην Μπανγκόγκ υποχρεώθηκαν να φορέσουν αυτό το αυτοσχέδιο κράνος για να μην αντιγράφουν από τον διπλανό τους...


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Η μαμά που έκανε το φαγητό...έργο τέχνης!

Το Instagram της Samantha Lee είναι γεμάτο από εντυπωσιακές εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από διάφορα τρόφιμα. 
Φρούτα, λαχανικά, ρύζι, ζυμαρικά και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί τοποθετήθηκαν στα πιάτα σαν πραγματικά έργα τέχνης. 
 Η Αμερικάνα Samantha Lee μιλώντας για το τι ήταν εκείνο που την οδήγησε σε αυτή την ιδέα, είπε πως ήταν το γεγονός ότι μετά τον ερχομό της δεύτερης κόρης της, ήθελε να κάνει την μεγαλύτερη κόρη της να τρώει μόνη της. Κάπως έτσι λοιπόν, δημιούργησε αξιολάτρευτους χαρακτήρες από κόμικς, κινούμενα σχέδια, γλυπτά από τηγανίτο ρύζι, φρούτα και λαχανικά. 













Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η "Ελένη" του Ευριπίδη σε Παραμυθιά και Γιάννενα

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου θα παρουσιάσουν  την παράσταση του έργου του Ευριπίδη «ΕΛΕΝΗ» στην Παραμυθιά (18 Αυγούστου) και στα Γιάννενα (19 Αυγούστου) στις 21:30.
Η «ΕΛΕΝΗ» είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου άλλωστε τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία , σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε το αιθέρινο είδωλο της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»……Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που ένα τέτοιο έργο απαιτεί ενώ τονίζεται η «Πιραντελική» διάσταση του με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό εισιτήριο, 12 ευρώ φοιτητικό-μαθητικό




Ας θυμηθούμε το σχετικό βίντεό μας.


Ας παίξουμε κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα.




Η μαγεία των Περσείδων

Η πτώση των Περσείδων τις τρεις τελευταίες μέρες προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου και παρακίνησε τον Αμερικανό φωτογράφο Henry June να δημιουργήσει ένα time lapse βίντεο παρουσιάζοντας το μαγικό θέαμα. Οι λήψεις των εικόνων έγιναν στο Joshua Tree National Park στην Καλιφόρνια, την προηγούμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, οπότε η πτώση ήταν εντονότερη στο νυχτερινό ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες εμφανίζονται ως επί το πλείστον ως φευγαλέες λάμψεις που διαρκούν λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και οι πιο φωτεινοί αφήνουν πίσω τους ίχνη εξατμισθέντων αερίων και λαμπερά μόρια διαρκώντας μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω πριν ξεθωριάσουν. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό…

70 χρόνια από τη σφαγή 317 αμάχων στο Κομμένο Άρτας

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από εκείνο το ματωμένο πρωινό της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943, όταν οι στρατιώτες του 12ου λόχου της 1ης Μεραρχίας Εντελβάις μετέτρεψαν το χωριό σε ολοκαύτωμα και έσπειραν το θάνατο και τη φρίκη στους ανυποψίαστους, άοπλους και ανυπεράσπιστους κατοίκους του.
Το χάραμα της 16ης Αυγούστου του 1943, η μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων από τη Φιλιππιάδα, με την εντολή της Διοίκησης Ιωαννίνων, εισέβαλε στο Κομμένο με το πρόσχημα των αντιποίνων για την ύπαρξη ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή. 
Το χωριό κοιμόταν ήσυχο μετά από γαμήλια γιορτή πού είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα. Στο χωριό υπήρχαν και ορισμένοι φιλοξενούμενοι από την Πρέβεζα. Τα ναζιστικά στρατεύματα προέβησαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή του άμαχου πληθυσμού. Έστησαν πολυβόλα στις εισόδους του χωριού, εισέβαλαν στα σπίτια και σκότωσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και στο τέλος έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν. Λίγοι ξέφυγαν με βάρκες στον Αμβρακικό Κόλπο. 
Στο τέλος της σφαγής οι ναζί στρατιώτες κάθισαν στην πλατεία του χωριού όπου έφαγαν και ήπιαν δίπλα σε 7 πτώματα. Συνολικά οι νεκροί της σφαγής ήταν 317 άτομα. Διασώθηκαν 440 άτομα. Η σφαγή του Κομμένου Άρτας είναι ισοδύναμη με αυτή των Καλαβρύτων και του Διστόμου. 
Ήδη από τη δεκαετία του '60 Γερμανοί ιδιώτες έμαθαν για τη σφαγή του Κομμένου και επισκέφθηκαν το χωριό. Μάλιστα μια ευκατάστατη Γερμανίδα χρηματοδότησε την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου. Από τη δεκαετία του 80 άρχισε να ασχολείται με τις θηριωδίες των Ναζί ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, ο οποίος και για το σχετικό βιβλίο του τιμήθηκε από την Κοινότητα Κομμένου. Το έτος 2003, Γερμανοί ακτιβιστές παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων άπλωσαν πανό μέσα στο Μουσείο Περγάμου (The Pergamon Museum) που βρίσκεται στο τέως Ανατολικό Βερολίνο με το σύνθημα «Καλάβρυτα- Δίστομο - Κομμένο. Να αναγνωρισθεί η σφαγή και να δοθούν αποζημιώσεις», στα Γερμανικά και Ελληνικά. 
Τελικά στις 30 Απριλίου 2004 ανακοινώθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ο εισαγγελέας του Μονάχου άνοιξε το φάκελο της σφαγής του Κομμένου, και ο Πρόεδρος του Κομμένου Γεώργιος Παππάς δήλωσε ότι επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω διεκδικήσεις.


Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τρώνε με τους γονείς, έχουν αυτοπεποίθηση

Tα παιδιά που μιλάνε στο οικογενειακό τραπέζι αναπτύσσουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες αναφέρει το βρετανικό Εθνικό Ιδρυμα κατά του Αναλφαβητισμού, ενώ έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση. Στο συμπέρασμα αυτό, αναφέρει δημοσίευμα του BBC, κατέληξαν οι ειδικοί αναλύοντας τα συμπεράσματα μελέτης που έγινε σε 35.000 μικρούς Βρετανούς. 
Παρά τη σημασία της επικοινωνίας, ο ένας στους τέσσερις μικρούς Βρετανούς δεν τρώει στο τραπέζι με την οικογένειά του.
 Η μελέτη έγινε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από παιδιά οκτώ έως δεκαέξι ετών, που φοιτούν σε 188 βρετανικά σχολεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη, το να κάθεται κανείς στο τραπέζι και να τρώει σωπαίνοντας είναι πιθανώς χειρότερο από το να μην κάθεται καθόλου για να φάει με την οικογένειά του. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι το 62% των μικρών Βρετανών που συζητά καθημερινά με τους δικούς του κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του δείπνου έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση συγκριτικά με αυτή του 47% των παιδιών που τρώνε σιωπηρά ή με τη σιγουριά που έχει το 52% που δεν κάθεται καθόλου στο οικογενειακό τραπέζι. 
Επίσης, 75% των παιδιών που συζητούν στο οικογενειακό τραπέζι δηλώνουν ότι μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να λάβουν μέρος στις συζητήσεις μέσα στην τάξη. Την ίδια άνεση νιώθει μόλις το 57% των παιδιών που κάθονται και τρώνε με τους δικούς τους χωρίς να συζητούν και το 64% των παιδιών που δεν κάθονται καθόλου στο οικογενειακό τραπέζι. Παρότι το 87% των μικρών μαθητών κάθεται στο τραπέζι με τους γονείς του, το 7% των παιδιών παραδέχεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος δεν ανταλλάσσει κουβέντα με τους ομοτράπεζούς του. Τα παιδιά που τρώνε στα σχολεία κάποιο από τα γεύματα δεν μιλούν με την οικογένειά τους όταν βρεθούν μαζί στο τραπέζι. Οπως αναφέρει ο Τζόναθαν Ντάγκλας, επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος κατά του Αναλφαβητισμού, η μελέτη υποδεικνύει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η συζήτηση στο σπίτι στη μελλοντική επιτυχία των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Η συζήτηση και η επικοινωνία στο σπίτι, κάτι που είναι πολύ εύκολο, ιδιαίτερα τις ώρες των γευμάτων, βοηθά τα παιδιά να έχουν επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή. Οπως αναφέρει η ηθοποιός Νάταλι Κάσιντι, «το φαγητό είναι το καύσιμο για το σώμα και η συζήτηση για τον εγκέφαλο».