Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ένας "έξυπνος" βάτραχος...

Ο 27χρονος φωτογράφος Penkdix Palme απαθανάτισε στον κήπο του σπιτιού του, στην πόλη Jember, στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας, έναν «έξυπνο» βάτραχο, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά τον ονόμασε. Ο λόγος; Κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής βροχής, ο βάτραχος θέλησε να προστατευτεί από τις σταγόνες και σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μια φυσική ομπρέλα που βρήκε πρόχειρη! Το φύλλο ενός φυτού τού προσέφερε προστασία τουλάχιστον για 30 λεπτά που κράτησε η βροχή. Και όχι μόνο αυτό, αφού την μετακινούσε κιόλας ανάλογα με τη φορά των σταγόνων έτσι ώστε να παραμείνει για περισσότερο χρόνο προστατευμένος.



Πες μου τι παγωτό τρως να σου πω ποιος είσαι...

Το παγωτό είναι χωρίς αμφιβολία ο «βασιλιάς» του καλοκαιριού και όλοι υποκύπτουν (λιγότερο ή περισσότερο) σε αυτόν τον... θερμιδικό αλλά τόσο γλυκό - κυριολεκτικώς και μεταφορικώς - πειρασμό. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ τι «λέει» για τον χαρακτήρα σας η γεύση παγωτού που προτιμάτε;

Αυτό αναρωτήθηκαν οι υπεύθυνοι μεγάλης εταιρείας παρασκευής παγωτών (συγκεκριμένα της Baskin Robins) και ανέθεσαν σε ειδικούς του ερευνητικού ιδρύματος Smell & Taste Treatment and Research Foundation με έδρα στο Σικάγο να τους δώσουν απαντήσεις.

Ο ιδρυτής του ιδρύματος δρ Αλαν Χιρς διερεύνησε εξονυχιστικά το ζήτημα και κατέληξε στο τι μαρτυρούν κάποιες διαδεδομένες γεύσεις παγωτού για την προσωπικότητα αυτών που τις επιλέγουν. «Είχαμε ορισμένα ευρήματα που μας εξέπληξαν» ανέφερε ο δρ Χιρς. «Για παράδειγμα, τα άτομα που επιλέγουν κάποιο είδος σορμπέ και κυρίως ανανά, πορτοκάλι και βατόμουρο είναι πιο απαισιόδοξα από ό,τι θα φανταζόταν κάποιος, παρά το έντονο χρώμα αυτών των παγωτών, ενώ όσοι διαλέγουν μια γεύση παγωτού σοκολάτα με ξηρούς καρπούς και αφράτα ζαχαρωτά εντός του (μαρσμέλοου) είναι πολύ καλοί στο να ακούν τα προβλήματα των άλλων».

Αν πάλι, σύμφωνα με τα ευρήματα, η αγαπημένη σας γεύση είναι η βανίλια, τότε έχετε την τάση να είστε πιο παρορμητικοί και ιδεαλιστές.

Οι τρελοί με τη σοκολάτα είναι «θεατρικές» προσωπικότητες και... φλερτάκηδες ενώ όσοι αγαπούν την κρέμα με καραμελωμένα φιστίκια πεκάν είναι τρυφεροί και υποστηρικτικοί.

Προσέξτε μην πείτε και πολλά σε όσους έχουν αδυναμία στη σοκολάτα με μέντα διότι συνηθίζουν να φιλονικούν.

Ιδού αναλυτικά τι δείχνουν οι απολαυστικές γεύσεις των παγωτών για τον χαρακτήρα μας:

Σοκολάτα
- Ατομα «θεατρικά», πολύ δραστήρια, που φλερτάρουν έντονα, αισθησιακά και εύπιστα.
Βανίλια - Ατομα παρορμητικά, εύκολα επηρεαζόμενα, ιδεαλιστές.
Φράουλα - Ατομα ανεκτικά, αφοσιωμένα, εσωστρεφή.
Σοκολάτα με μέντα - Ατομα που φιλονικούν, επιφυλακτικά, «σφιχτά» με τα χρήματα.
Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς και μαρσμέλοου - Ατομα επιθετικά, καλοί ακροατές, ελκυστικά.
Σοκολάτα με κομμάτια σοκολάτας και κούκις - Ατομα φιλόδοξα, ανταγωνιστικά, οραματιστές.
Κρέμα με καραμελωμένα φιστίκια πεκάν - Ατομα υποστηρικτικά, τρυφερά που προτιμούν να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Κρέμα με καφέ - Ατομα σχολαστικά, ευσυνείδητα που αναζητούν την ηθική τελειότητα.
Σοκολάτα με κομμάτια σοκολάτας - Ατομα γενναιόδωρα, ικανά.
Σορμπέ με ανανά, πορτοκάλι, βατόμουρο -  Ατομα αναλυτικά, αποφασιστικά, απαισιόδοξα.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ο ύπνος βοηθάει τα παιδιά στη μάθηση

Τα ξενύχτια και η έλλειψη ρουτίνας στα ωράρια του ύπνου ευθύνονται για την άμβλυνση της αντίληψης των παιδιών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν ύστερα από συστηματική παρακολούθηση περισσότερων από 11.000 παιδιών. Εκείνα που δεν διατηρούσαν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στο ωράριο του ύπνου τους ή κοιμούνταν μετά τις εννέα το βράδυ είχαν μικρότερη απόδοση τόσο στο διάβασμα όσο και στα Μαθηματικά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος και να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται νέες πληροφορίες, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. 
 Τα στοιχεία που συνέλεξαν προέρχονται από παιδιά ηλικίας τριών, πέντε και επτά ετών, με στόχο να κατανοήσουν εάν τα ωράρια του ύπνου που ακολουθούσαν σχετίζονταν με τη μαθησιακή τους ικανότητα. Η ηλικία των επτά ετών φαίνεται να αποτελεί το σημείο που τα περισσότερα παιδιά αποκτούν μια ρουτίνα και κοιμούνται στις επτά και μισή ή οκτώ και μισή το βράδυ. Η επίδραση του ωραρίου του ύπνου ήταν πιο εμφανής στα κορίτσια. Γενικά, τα παιδιά που δεν κοιμούνταν σωστά είχαν την τάση να εμφανίζουν χαμηλότερη απόδοση από τους συμμαθητές τους στην κατανόηση κειμένου, τα Μαθηματικά και την αντίληψη του χώρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ασυνέπεια στα ωράρια του ύπνου σε μεγάλο βαθμό υποδηλώνει ασταθείς οικογενειακές συνθήκες παρά διαταραχές ύπνου. Σε μεγάλο βαθμό, τα παιδιά που προέρχονταν από κατώτερη κοινωνική θέση είχαν λιγότερες πιθανότητες να διατηρούν σταθερά ωράρια ύπνου και οι γονείς δεν τα διάβαζαν πριν κοιμηθούν. Επίσης, συχνό φαινόμενο ήταν η εκτεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης. «Προσπαθήσαμε να λάβουμε τα πάντα υπόψη μας», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Αμάντα Σάκερ, καθηγήτρια στο University College London. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health. «Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά», είπε η κ. Σάκερ.
Πάντως, η ώρα που κοιμούνται δεν φέρεται να είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ευφυΐα των παιδιών, αφού πιθανόν αυτή καθορίζεται και από κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Το καναρινί ποδήλατο (ταινία)

Η ταινία γυρίστηκε το 1999. Πιστή στην πραγματικότητα (βασίζεται άλλωστε σε αληθινή ιστορία), δεν τελειώνει με "επαίνους" αλλά τονίζει την εμπιστοσύνη στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων και στην αξία της θέλησης.
Υπόθεση

Ο Άρης Σιούτης διορίζεται δάσκαλος στην έκτη τάξη ενός δημόσιου σχολείου της Αθήνας και ανακαλύπτει ότι ένας από τους μαθητές του, ο Λευτέρης Μουρατίδης, είναι σχεδόν αναλφάβητος και απομονωμένος από τους συμμαθητές του. Αποφασίζει να βοηθήσει το παιδί να βγει από το αδιέξοδο, όμως αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια: οι συνάδελφοί του είναι ηττοπαθείς και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι, ο ίδιος ο Λευτέρης δύσπιστος, οι γονείς του δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι, ενώ και η συμπεριφορά των υπόλοιπων παιδιών δεν είναι πάντοτε φιλική απέναντι στο Λευτέρη...



Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η μεγαλύτερη σφηκοφωλιά στον κόσμο

Μια τεράστια τρομακτική σφηκοφωλιά με πάνω από ένα εκατομμύριο σφήκες ανακαλύφθηκε στην Κεντρική Φλόριντα.

Ο εντομολόγος Jonathon Simkins δήλωσε ότι η συγκεκριμένη φωλιά είναι περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη από μια κανονική φωλιά και πρόσθεσε: «Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη φωλιά στη ζωή μου».

Η φωλιά έχει ύψος πάνω από 190 εκατοστά και σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμάται ότι περιέχει πάνω από ένα εκατομμύριο σφήκες.

Ο Simkins επιλέχθηκε για να εξουδετερώσει τη φωλιά, αλλά πριν την ξεριζώσει, φρόντισε να την βιντεοσκοπήσει.
Ο εντομολόγος, μετά την εξουδετέρωση της φωλιάς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό WFLA: «Σίγουρα σώσαμε ζωές. Αν κάποιος περνούσε από εδώ, δύσκολα θα ξέφευγε χωρίς πολλαπλά τσιμπήματα. Φαίνεται και στο βίντεο, ενώ είχα πάει αρκετά μέτρα μακριά από τη φωλιά με κυνηγούσαν ακόμα οι σφήκες για να μου επιτεθούν».