Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τι έπαιξα στο Λαύριο (Διονύσης Σαββόπουλος)


     Το Λαύριο  είναι μια μικρή πόλη στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα σχετικά με την εξόρυξη αργύρου, που ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας για την κατασκευή δημοσίων έργων, για την παραγωγή νομισμάτων και την χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου. 
    Τα ορυχεία της Λαυρεωτικής επαναλειτούργησαν το 1864 όταν η εταιρεία Γαλλο-ιταλικών συμφερόντων εξασφάλισε από την ελληνική πολιτεία το δικαίωμα εκμετάλλευσης της περιοχής. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου» ώστε να λυθεί η διαμάχη του ελληνικού κράτους με την γαλλοϊταλική εταιρεία, ένα ζήτημα που έμεινε γνωστό ως Λαυρεωτικά ή Λαυρεωτικό Ζήτημα. Τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή κυρίως η Ελληνική Εταιρεία των Μεταλλείων Λαυρίου (που έκλεισε το 1917) και η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου (που έκλεισε το 1977) με σκοπό την εξόρυξη μολύβδου και αργύρου.
      Η ανάπτυξη της περιοχής μετά το 1864 ήταν ραγδαία και άρχισε σταδιακά να οικίζεται η νέα πόλη του Λαυρίου. Μεγάλος αριθμός εργατών προσελκύστηκε στην περιοχή. Το Λαύριο υπήρξε άλλοτε μια ανθηρή βιομηχανική πόλη με πλήθος βιομηχανιών, όμως μετά το οριστικό κλείσιμο των μεταλλείων και των περισσοτέρων βιομηχανιών σαν συνέπεια της γενικότερης αποβιομηχάνισης της χώρας, πέρασε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας.
      Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είχε σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή, τον 19ο και 20ο αιώνα. Λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων για το περιβάλλον, επήλθε μια μαζική περιβαλλοντική καταστροφή, της οποίας τα αποτελέσματα και οι συνέπειες είναι ορατές ακόμα και σήμερα. Στα παράλια της πόλης στοιβάζονται εκατομμύρια τόνοι επεξεργασμένου υλικού και υπάρχει εκτενής συσσώρευση βαρέων στοιχείων στο έδαφος, τα οποία απαγορεύουν την καλλιέργεια της γης.
Σήμερα, το Λαύριο δείχνει να έχει ξεπεράσει τις πληγές του,  η βιομηχανική περιοχή έχει μετατραπεί σε τεχνολογικό πάρκο.


2 σχόλια:

  1. Κυρια τι κανετε,καλα ειστε; :)
    Καλη Σχολικη χρονια να εχουμε!!! :D
    Που ησασταν σημεραα το πρωι εγω,η Περιστερα και ο Βασιλης περασαμε να σας δουμε αλλα δεν ησασταν εκει ειχατε φυγει,κατα τις 10:30.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου. Αλέξανδρε! Είμαι καλά. Πρώτη φορά έκανα απεργία, γι' αυτό έλειπα. Τετάρτη μάλλον θα επιστρέψω. Ελάτε πάλι, να τα πούμε από κοντά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή