Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Χωρίς τα ειδικά γυαλιά η παρακολούθηση 3D ταινιών στο μέλλον

Στη Νότια Κορέα ερευνητές και επιστήμονες έχουν βαλθεί να δημιουργήσουν εκείνη την τεχνολογία που θα επιτρέπει την παρακολούθηση ταινιών 3D χωρίς τα «διάσημα» ειδικά γυαλιά.

 Με τη νέα τεχνολογία τοποθετείται στην οθόνη ένα στρώμα με «αυλάκια» ώστε όταν ο θεατής κοιτάζει σ’ αυτήν, το κάθε μάτι βλέπει την εικόνα διαφορετικά. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος παράγει μια αυταπάτη βάθους. Ήδη οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν ακολουθήσει μια παρόμοια πρακτική ωστόσο απαιτείται από τους θεατές να βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο για να βλέπουν την τρισδιάστατη εικόνα. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα ήταν εφικτό σ’ έναν κινηματογράφο όπου το κοινό χρειάζεται να κοιτάζει την οθόνη από διαφορετικές θέσεις-γωνίες.

Η σχετική μελέτη έχει γίνει από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Optics Express. «H νέα μέθοδος φαίνεται να είναι εφικτή για παρακολούθηση χωρίς γυαλιά, με ειδική τεχνολογία προβολής -αντί να χρησιμοποιούνται πολλαπλοί προτζέκτορες, θα χρησιμοποιείται μόνο ένας-», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Κόσελ από το Κολέγιο Οπτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, επιμελητής της σχετικής δημοσίευσης.

Ο Κόσελ εξηγεί ότι ο βασικός τρόπος για να δημιουργεί κανείς τρισδιάστατες εικόνες σε μια ταινία ήταν η στερεοσκοπία: μέθοδος που περιλαμβάνει την προβολή δύο δισδιάστατων εικόνων μέσα από ένα ειδικό φίλτρο. Στο γυμνό μάτι, οι δύο εικόνες του βίντεο φαίνονται να είναι η μία πάνω στην άλλη. Ωστόσο, αν ο θεατής φοράει τα ειδικά γυαλιά, ο αριστερός φακός «αφήνει» να περάσει μόνο τη μία εικόνα ενώ ο δεξιός την άλλη – δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του βάθους.

5 σχόλια:

  1. Γειά σας κυρία!!!
    Τι κάνετε;;
    Μακάρι με τα χρόνια να βλέπουμε και σπίτι μας 3D!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς τον! Είμαι μια χαρά και ανυπομονώ να βρεθούμε και πάλι...σε 20 ημέρες! Άντε, να δούμε τι θα οργανώσουμε φέτος...Όλα τα παιδιά είναι καλά; Πολλοί καλλιτέχνες στα μέρη σας, τι συμβαίνει εκεί;Έχουμε αρκετά να πούμε λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναιιιι να αρχίσουν τα σχολεία γιατί ψιλοβαρέθηκα δεν έχω τι να κάνω όλοι μέρα.Θα οργανώσουμε πολλά και ωραία πράγματα....όλα τα παιδιά μια χαρά είναι βρισκόμαστε συχνά.Τι εννοείτε πολλούς καλλιτέχνες;;;
    Οοουυυυ έχουμε να πούμεεεεε...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία! Χαίρομαι! Εννοώ από Stan μέχρι Τσαλίκη....!Άσε κάποιες γνωστές φάτσες στην TV πρώτη μούρη...Θα τους ζητάμε και αυτόγραφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ τους είδα και εγώ...ο Σπύρος όμως με μια φάτσα ΧΑΧΧΑΧΑΧΑ τον θυμάμαι και γελάωωωω!!!
    Εδώ υπόγραψε Σπύρο στο μπλουζάκι μου!!! :P :D :) XAXAXAXAXAXAXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή