Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των σπίνων γκούλντιαν


Μια λαϊκή ρήση λέει οτι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Ωστόσο, όσον αφορά το απειλούμενο υποτροπικό είδος των σπίνων γκούλντιαν, αυτή η ρήση δεν ισχύει.

Σύμφωνα με τους ζωολόγους, το χρώμα της κεφαλής υποδεικνύει τη προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά κάθε πτηνού του είδους. Για παράδειγμα τα κόκκινα είναι πιο επιθετικά και όταν είναι πεινασμένα επιτίθενται ακόμα και στα ομοειδή τους.

Οι σπίνοι γκούλντιαν χαρακτηρίζονται από το πολύχρωμο φτέρωμα τους, το οποίο χωρίζεται σε ζώνες, εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως «ουράνιο τόξο». Ανάλογα με το χρώμα του κεφαλιού τους διακρίνονται σε κοκκινοκέφαλα, κιτρινοκέφαλα (ή πορτοκαλοκέφαλα) και μαυροκέφαλα. Ζουν σε ανοικτά υποτροπικά δάση, φωλιάζουν σε αποικίες και τρέφονται κυρίως με σπόρους.

Μια ομάδα επιστημόνων από το John Moores University του Λίβερπουλ διαπίστωσε ότι τα πουλιά με τα κόκκινα κεφάλια παρουσιάζουν επιθετικές τάσεις, ενώ εκείνα με τα μαύρα κεφάλια είναι περισσότερα τολμηρά και πολλές φορές διακινδυνεύουν τις ζωές τους στη προσπάθεια εύρεσης τροφής. Τα ξανθά δεν έχουν ακόμη εξετασθεί πλήρως.



Δυστυχώς αυτό όπως και πολλά άλλα είδη απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς η αναπαραγωγή τους είναι αρκετά δύσκολη. Το είδος τους μειώνεται συνεχώς και δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου