Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η Imany έρχεται στην Ελλάδα




πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Ενώ η Lady Gaga άλλαζε περούκες σαν τα πουκάμισα και όλες οι υπόλοιπες πάλευαν να φανούν αντάξιες της εξωφρενικής της εικόνας, το μάτι μας κάποια στιγμή κουράστηκε και το μυαλό μας υπερφορτώθηκε με εικόνες που ουδεμία σχέση με τη μουσική είχαν. Κάπου εκεί ανάμεσα αναδύθηκε αθόρυβα και μαγικά η Imany μπροστά στα μάτια μου με το τραγούδι «You will never know» μια μέρα που χάζευα μουσικά βίντεο στην τηλεόραση. Το αποτέλεσμα ήταν μαγικό, ένας ακαταμάχητος συνδυασμός από Τρέισι Τσάπμαν και Μπίλι Χόλιντει, και αρκετό για να αγαπήσω αυτό που είδα και άκουσα.
Εμαθα αργότερα ότι η 33χρονη Imany, ή αλλιώς Nadia Mladjao όπως είναι το αληθινό της όνομα, κατάγεται από τις νήσους Κομόρες της Αφρικής, αλλά μεγάλωσε με την οικογένεια της στο Παρίσι. Αυτή η μίξη αποτυπώνεται στην εμφάνιση και το ιδιαίτερο στυλ της που είναι εκλεπτυσμένα έθνικ. Σε αυτό λογικά έχει βοηθήσει ότι δούλεψε ως μοντέλο στην Αμερική, όπου έζησε και έξι χρόνια πριν γυρίσει στη Γαλλία.
Η Imany έρχεται στην ΕλλάδαΗ Imany όμως φαίνεται πως χρησιμοποίησε αυτή την εμπειρία, όχι τόσο για να επιλέγει τα τελευταία κομμάτια της μόδας, όσο για να διαμορφώσει αυτό που είναι. Δεν υπάρχει κάτι το φτιαχτό στην εικόνα της και αυτό είναι εμφανές. Η φωνή της είναι ξεχωριστή, τα τραγούδια της λένε ιστορίες αγάπης, πίστης και προσευχής που έχει συνθέσει η ίδια, ενώ η παρουσία της είναι μια ανάσα από τις υπερβολές που έχουν καταντήσει βαρετές. Μια γυναίκα που εμπνέει μέσα από τις δικές της αδυναμίες και προσωπικές επιλογές που κανένας μάνατζερ δεν φαίνεται να ελέγχει.
Αν η αύρα της είναι έτσι και από κοντά αναμένουμε να το διαπιστώσουμε στο Gazarte στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012. Μέχρι τότε, μπορείτε να διαβάσετε τι μας είπε για τη μουσική της, τη μόδα και τη ραγισμένη καρδιά της Αφρικής. 

Στα τραγούδια σας, συχνά λέτε ιστορίες αγάπης που έληξαν άδοξα. Προέρχονται από προσωπικές σας εμπειρίες;
Μερικές φορές από δικές μου, ορισμένες φορές από άλλους. Πάντα όμως είναι βγαλμένες από τη ζωή. Ακόμα και όταν είναι μια κατασκευασμένη ιστορία, την φαντάζομαι από την πραγματικότητα.
Τι επιθυμείτε να εκφράσετε με τη μουσική σας;
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ειλικρίνεια, τίποτα περισσότερο.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το είδος της;
Δεν το καθορίζω στην ουσία, αισθάνομαι ότι είναι μία μίξη από διάφορες επιρροές. Δεν σκέφτομαι ανάλογα με το πώς μπορώ να ταιριάξω κάπου, αλλά με το πώς αισθάνομαι. Επομένως υπάρχουν φολκ, σόουλ και μερικές φορές χιπ-χοπ επιρροές.
Πώς έχει επηρεάσει την προσωπικότητα σας το γεγονός ότι κατάγεστε από τις νήσους Κομόρες;
Απλά με έχει κάνει αυτό που είμαι. Είναι μια πολύ διαφορετική κουλτούρα από τη γαλλική, επομένως μου δίνει και μια διαφορετική προοπτική της ζωής.
Εχοντας δουλέψει ως μοντέλο, πως θα λέγατε ότι έχει βοηθήσει αυτό την ερμηνεία σας στα βίντεο, αλλά και στη σκηνή;
Πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό από την ερμηνεία, επομένως δεν με έχει βοηθήσει ουσιαστικά. Για αρκετό καιρό ήμουν τρομοκρατημένη επάνω στη σκηνή. Ωστόσο, με έχει βοηθήσει στην αισθητική πλευρά της μουσικής, όπως για παράδειγμα στο εξώφυλλο του άλμπουμ και στο στυλ μου.
Το στυλ σας είναι μοναδικό. Σας έχει βοηθήσει η μόδα στο να εκφράζετε τον εαυτό σας;
Όχι ακριβώς η μόδα γιατί φοράω κυρίως ρούχα που είναι άνετα και ευχάριστα. Αν είναι στη μόδα, τότε έχει καλώς, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που ντύνομαι. 
Γιατί έχει η Αφρική «το σχήμα μιας ραγισμένης καρδιάς» ( στίχος του τραγουδιού «Shape of a broken heart»);
Η ιστορία πίσω από αυτό είναι ότι μια μέρα ζήτησα από μια φίλη μου να μου μάθει πώς να ζωγραφίζω. Μου είπε πως έχει να κάνει με το να αφήνεσαι ελεύθερος. Έτσι έκλεισα τα μάτια μου και άφησα τον εαυτό μου να ζωγραφίσει. Στο μυαλό μου είχα την αφρικανική ήπειρο και όταν άνοιξα τα μάτια μου είδα το σχήμα μιας ραγισμένης καρδιάς. Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα σε αυτόν τον κόσμο, επομένως έπρεπε να σκεφτώ τι σήμαινε αυτό. Έγραψα το τραγούδια με τη μία. Αν το σκεφτείς καλά, η Αφρική έχει όντως αυτό το σχήμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει ραγίσει για τα καλά. Δεν έχει πεθάνει η καρδιά της, χτυπάει ακόμα παρά τις δυσκολίες.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που υποφέρει από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Πως την βιώνεται εσείς προσωπικά; Είναι εύκολο να παραμείνεις κανείς εμπνευσμένος;
Στην πραγματικότητα οι δύσκολες στιγμές βοηθούν στην έμπνευση. Ζω τη ζωή μου όπως συνήθως. Η κρίση υπάρχει τριγύρω μας εδώ και πολύ καιρό για πολλούς ανθρώπους, αλλά το ονομάζουμε έτσι γιατί τώρα ακουμπά και τους πλούσιους! Οι φτωχοί όμως την ζουν εδώ και χρόνια.
Σε νεότερη ηλικία ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές σας;
Τρέισι Τσάπμαν, Γουίτνι Χιούστον, Νίνα Σιμόν, Νιρβάνα και πολλοί άλλοι!

Και ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες τώρα;
Μου αρέσουν οι Ασάφ Αβιντάν, Τζο Πέρντι και Φοίβη Κιλντίρ
Imany σημαίνει «πίστη» στα σουαχίλι. Γιατί το επιλέξατε ως όνομα;
Δεν ήξερα τι σήμαινε όταν το διάλεξα. Είναι από την ταινία «Coming to America» με τον Έντι Μέρφι που ήταν η αγαπημένη μου όταν ήμουν έφηβη. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως μοντέλο έπρεπε να διαλέξω ένα όνομα που θα με έκανε να ξεχωρίζω από τις υπόλοιπες Νάντια στο πρακτορείο.
 Ποιες είναι οι ελπίδες σας για το μέλλον;
Δεν γνωρίζω για να πω την αλήθεια. Δεν ζω και πολύ στο μέλλον, αλλά προσπαθώ να βιώνω την κάθε μέρα όπως έρχεται.

3 σχόλια: