Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ο πίνακας του Βαν Γκογκ "Έναστρη νύχτα" σε ψηφιακή μορφή...!



    


Η «Έναστρη Νύχτα»(1889) είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του ιμπρεσιονιστή Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ, που ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε τον τίτλο ή τον δημιουργό του, είναι βέβαιο ότι όλο και κάπου θα τον έχετε δει. Πρόκειται για ένα από τα έργα του Βαν Γκογκ που έχουν δημιουργηθεί ακολουθώντας συγκεκριμένους μαθηματικούς κανόνες για την δημιουργία των περίφημων χαοτικών δινών του. 



Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Πέτρο Βρέλλη να δει τον πίνακα με μια εναλλακτική ματιά, δημιουργώντας μια κινούμενη εκδοχή του, με την οποία      μάλιστα ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει. 

Ο Πέτρος Βρέλλης, ανιψιός του Παύλου Βρέλλη, δεν είναι ένας συνηθισμένος καλλιτέχνης, υπό την έννοια ότι την καλλιτεχνική του αντίληψη την προσαρμόζει στις ψηφιακές του δημιουργίες  όπως η ψηφιακή «μετασκευή» της «Έναστρης νύχτας» του Βίνσεντ βαν Γκογκ.
Επίσης, δεν είναι συνηθισμένος γιατί όπως και να το κάνεις, χρειάζεται μεγάλη τόλμη για να επέμβει κανείς σε ένα τέτοιο έργο. Όμως, το δημιούργημα του κ. Βρέλλη όχι μόνο είναι καταπληκτικό, αλλά έχει ήδη συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές: Η «Χάφινγκτον Ποστ», η μεγαλύτερη ψηφιακή εφημερίδα γράφει: 
«O Βρέλλης πήρε ένα έργο που έμοιαζε να είναι αξεπέραστης καλλιτεχνικής αξίας και του εμφύσησε καινούργια  
Πώς; Χρησιμοποιώντας πρόγραμμα βασισμένο στην C++, ο Βρέλλης επιτρέπει τη διαδραστικότητα του πίνακα του βαν Γκογκ που εκτίθεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Δηλαδή, μπορεί ο θεατής, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του να κάνει τον πίνακα να… κινηθεί. Η πρώτη «εγκατάσταση», εάν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, έγινε από τον ίδιο τον Βρέλλη σε ένα βίντεο με δύο μέρη, το οποίο έχει ανέβει στο ίντερνετ (Youtube, vimeo κ.α.). Στο πρώτο μέρος, ο πίνακας παίρνει ζωή και «κινείται» συνοδεία μουσικής και στο δεύτερο, επιδεικνύεται το διαδραστικό κομμάτι της εφαρμογής, με το θεατή να επιδρά άμεσα στο έργο «μετακινώντας» το με το χέρι του...



1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά εντυπωσιακό και γοητευτικό μαζί. Μακάρι να δούμε κι άλλους ζωγραφικούς πίνακες να ζωντανεύουν έτσι!
    Α! και καλές απόκριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή