Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"Η Παναγία των Παρισίων" στο θέατρο

Κορυφαίο έργο της ρομαντικής λογοτεχνίας και ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Η "Παναγία των Παρισίων" του Βίκτωρος Ουγκό είναι η ιστορία του δύσμορφου κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου και της όμορφης τσιγγάνας Εσμεράλδας. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου, όμως, είναι ο καθεδρικός ναός του Παρισιού, η περίφημη Νοτρ Νταμ, της οποίας ο επιβλητικός όγκος ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όλα όσα διαδραματίζονται, δίνοντας παράλληλα στον Ουγκό την ευκαιρία να περιγράψει με ιδιαίτερη ενάργεια το μεσαιωνικό Παρίσι αλλά και να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της εποχής του.

“Η Παναγία των Παρισίων" μια υπερπαραγωγή για μικρούς και μεγάλους σε θεατρική διασκευή της αλησμόνητης Τζένης Καρέζη προσαρμοσμένο σε μιούζικαλ από τον ταλαντούχο Χάρη Βόρκα αναμένεται να αποτελέσει το θεατρικό γεγονός του φετινού χειμώνα στην Αθήνα. Μια πλειάδα καταξιωμένων ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών πλαισιώνουν τον Κωνσταντίνο Καζάκο (Κουασιμόδος) και την Μαρία Κορινθίου (Εσμεράλντα) που η ερμηνεία τους θα σηματοδοτήσει την καριέρα τους.





Κεντρική ηρωίδα η τσιγγάνα Εσμεράλντα που χορεύει στο προαύλιο του ναού της "Παναγίας των Παρισίων" όταν προκαλεί την προσοχή του αρχιερέα Κλωντ Φρολλό, που φλεγόμενος από την επιθυμία να την κατακτήσει, προσπαθεί να την απαγάγει με την βοήθεια του κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου, ενός τερατώδη κακάσχημου αλλά ρωμαλέου ανθρώπου, τον οποίο o αρχιερέας είχε περιμαζέψει στο παρελθόν ως έκθετο βρέφος στα σκαλιά της εκκλησίας και μεγαλώσει σαν παιδί του. Η Εσμεράλντα κατορθώνει να αποφύγει την απαγωγή χάρις στην επέμβαση κάποιας ομάδας στρατιωτών υπό τον αξιωματικό Φοίβο Σατωπέρ, τον οποίο κι ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Στη συνέχεια, ο αρχιερέας Φρολλό, τυφλωμένος από ζήλια και μανία για εκδίκηση επιτίθεται ύπουλα με στιλέτο και σκοτώνει το Φοίβο. Ως φονιάς του, κατηγορείται η Εσμεράλντα, η οποία συλλαμβάνεται, περνά από την Ιερά Εξέταση και καταδικάζεται σε θάνατο, κατηγορούμενη ως μάγισσα και φόνισσα. Εν όψει του επικείμενου απαγχονισμού της κι ενώ το πλήθος μαζεύεται για να παρακολουθήσει την εκτέλεσή της, η Εσμεράλντα οδηγείται μπροστά στην πύλη του Ναού. Τότε επεμβαίνει ο Κουασιμόδος, που και αυτός την αγαπά με πάθος και καταφέρνει να την μεταφέρει στο εσωτερικό του Ναού, επικαλούμενος το ιερό άσυλο. Τελικά, μετά από διάφορες περιπέτειες, μεταξύ των οποίων και η μοιραία συνάντηση με την πραγματική της μητέρα, η Εσμεράλντα, αρνούμενη να παραδοθεί στις άνομες ορέξεις του ιερωμένου Φρολλό, προτιμά το θάνατο και οδηγείται στην αγχόνη. Κι ενώ ο αρχιερέας παρακολουθεί από το καμπαναριό της εκκλησίας την εκτέλεση της όμορφης τσιγγάνας, ο Κουασιμόδος, γεμάτος οργή και απόγνωση τον σπρώχνει και τον ρίχνει στο κενό. Απομένοντας πλέον μόνος, θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί της Εσμεράλντα.




3 σχόλια: